ΔΙΕΘΝΕΣ
26/01/2018 08:09 EET

Μάλι: 26 νεκροί, μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα, από έκρηξη νάρκης

Η πυροδότηση μιας νάρκης είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 πολίτες, ανάμεσά τους έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά, που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο στο κεντρικό τμήμα του Μάλι, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της βίας στην αφρικανική χώρα σε πάνω από 40 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες, την ώρα που ο ΟΗΕ έδωσε στα μέρη που είχαν υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης του 2015 προθεσμία δύο μηνών για να επιδείξουν καλή θέληση και να την εφαρμόσουν, επί ποινή κυρώσεων εάν δεν συμμορφωθούν.

Το αυτοκίνητο που ανατινάχθηκε όταν χτυπήθηκε από τη νάρκη είχε μόλις περάσει τα σύνορα με τη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και περνούσε από μια περιοχή όπου είναι γνωστό πως δρουν τζιχαντιστές που ορκίζονται πίστη στο ISIS, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ντιαράν Κονέ, εκπρόσωπο του στρατού του Μαλί.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, πολλά από τα θύματα ήταν υπήκοοι της Μπουρκίνα Φάσο. Η έκρηξη έγινε κοντά στο χωριό Μπονί, όχι μακριά από την μεσαιωνική ισλαμική πόλη Μόπτι, άλλοτε δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας του Μαλί κατέστησε υπεύθυνους «τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν νάρκες για να σπέρνουν τον τρόμο».

Η δράση ισλαμιστικών οργανώσεων, πλέον πολύ πιο κοντά στον νότο και την πρωτεύουσα Μπαμακό, εγείρει φόβους για την ασφάλεια των προεδρικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στο Μαλί μεταξύ του Ιουλίου και του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο στρατός του Μάλι ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του δέχθηκαν επίθεση στην πόλη Γιουαρού, αλλά την απώθησαν. Οι στρατιώτες «εξουδετέρωσαν επτά τρομοκράτες και κατέσχεσαν εξοπλισμό που εγκατέλειψαν οι δράστες της επίθεσης», σύμφωνα με μια ανακοίνωσή του. Οι ένοπλες δυνάμεις υπέστησαν δύο απώλειες.

Το Μαλί και η Σενεγάλη σχεδιάζουν να αναπτύξουν σύντομα 1.000 στρατιώτες στο κεντρικό Μαλί για να αποκατασταθεί η ειρήνη και να περιοριστεί η δράση των τζιχαντιστών, που μέχρι πρότινος περιοριζόταν σε τμήματα της ερήμου της Σαχάρας, στον βορρά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)