ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2019 18:04 EET

Πάνω από 130 νεκροί σε επίθεση σε χωριά στο Μάλι

Πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονταν έγκυες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

AGNES COUDURIER via Getty Images

Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 134 βοσκούς Φουλάνι στο κεντρικό Μάλι το Σάββατο, δήλωσε δήμαρχος της περιοχής, στην πλέον πολύνεκρη επίθεση του είδους της τον τελευταίο καιρό, σε μια περιοχή που πλήττεται από τζιχαντιστική και εθνοτική βία.

Οι επιθέσεις στα χωρά Ογκοσάγκου και Ουελινγκάρα έλαβε χώρα καθώς αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επισκεπτόταν το Μάλι, αναζητώντας λύσεις στη βία, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους αμάχων πέρυσι και εξαπλώνεται στο Σαχέλ της δυτικής Αφρικής.

Ο Μουλάγιε Γκουΐντο, δήμαρχος της γειτονικής πόλης Μπανκάς, είπε ότι ένοπλοι, ντυμένοι σαν παραδοσιακοί κυνηγοί Ντόνζο, περικύκλωσαν και επιτέθηκαν στο Ογκοσάγκου στις 4 πμ (τοπική ώρα).

«Είμαστε στα 134 πτώματα, που ανακάλυψαν οι χωροφύλακες» είπε στο Reuters o Γκουΐντο. Όπως πρόσθεσε, ένα άλλο κοντινό χωριό των Φουλάνι, το Ουελινγκάρα, δέχτηκε και αυτό επίθεση, προκαλώντας «έναν αριθμό» θανάτων, αλλά δεν είπε πόσους.

Πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονταν έγκυες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Ένας κάτοικος του Ογκοσάγκου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε πως η επίθεση φαίνεται να έγινε σε αντίποινα στην ανάληψη ευθύνης από παρακλάδι της Αλ Κάιντα για επιδρομή την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία σκοτώθηκαν 23 στρατιώτες. Η οργάνωση εκείνη είχε πει ότι η επιδρομή ήταν σε αντίποινα για τη βία από τους στρατιώτες και πολιτοφύλακες του Μάλι εναντίον των Φουλάνι.

Τζιχαντιστικές οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα και το ISIS έχουν εκμεταλλευθεί τις εθνοτικές εντάσεις στο Μάλι, στη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα για να προσελκύσουν μέλη και να καταστήσουν μεγάλες εκτάσεις πρακτικά ακυβέρνητες.