Μαραθονήσι, το «μαργαριτάρι» της Ζακύνθου

Ή αλλιώς το νησί της Χελώνας, που βρίσκεται στον κόλπο του Λαγανά.

Οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί της Ζακύνθου κάθε καλοκαίρι, πηγαίνουν με το όνειρο να δουν από κοντά το πλοίο «Παναγιώτης» και το ξακουστό σε ολόκληρο κόσμο «Ναυάγιο».

Όμωςτο νησί δεν είναι μόνο το Ναυάγιο. Η Ζάκυνθος με τα καταγάλανα νερά της και τα δεκάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής σίγουρα κλέβει την καρδιά κάθε ταξιδιώτη και ένα από τα σημεία που οι επισκέπτες του νησιού πηγαίνουν και ξαναπηγαίνουν, είναι το νησί Μαραθονήσι ή αλλιώς το νησί της Χελώνας, που βρίσκεται στον κόλπο του Λαγανά.

Ένα πραγματικό «μαργαριτάρι» για την Ζάκυνθο, το οποίο κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες που μένουν έκπληκτοι από τα κρυστάλλινα νερά του αλλά και στην εξαιρετικά σπάνια μορφολογία του, καθώς κοιτάζοντας το από την περιοχή του Κερίου, μπορεί κάποιος να διακρίνει εύκολα ότι έχει το σχήμα χελώνας, από το οποίο έχει αποκτήσει και το χαρακτηριστικό του όνομα.

Το Μαραθονήσι με την καταγάλανη παραλία με λευκή άμμο στο εμπρός μέρος, καθημερινά φιλοξενεί εκατοντάδες τουρίστες που το επισκέπτονται είτε με ιδιωτικά σκάφη, είτε με μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πλοία.

Στην αριστερή πλευρά του νησιού, ανάμεσα στους βράχους και τις σπηλιές η φύση έχει δημιουργήσει, μοναδικές μικρές κυριολεκτικά εξωτικές παραλίες, ενώ στο πίσω μέρος βρίσκονται δύο μεγάλες σπηλιές, μοναδικό μέρος για βουτιές, κολύμπι, αλλά και για φωτογραφίες, λόγω της εξαιρετικά μοναδικής μορφολογίας τους.

Κάποια από τα σπήλαια έχουν είσοδο που μόλις επιτρέπει να περάσει κανείς κολυμπώντας, άλλα, αρκετά μεγάλη για να μπορεί να μπει κανείς κατ′ ευθείαν με βάρκα.

Στο νησί της χελώνας, δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά και οι φωλιές ωοτοκίας της caretta-caretta, που σύμφωνα με τον Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, λόγω της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στην παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και κατ′ επέκταση στο βάθος της επώασης των αυγών της, παράγονται σχεδόν αποκλειστικά αρσενικά χελωνάκια, ενώ στις υπόλοιπες παραλίες του κόλπου παράγονται θηλυκά.

Σπήλαια Κεριού
Σπήλαια Κεριού

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)