Μαρίνα Αμαράλ: Ζωντανεύει το παρελθόν μέσω του φώτοσοπ

Χρωματίζει με σχολαστική ακρίβεια ασπρόμαυρες φωτογραφίες και το αποτέλεσμα «μιλά» από μόνο του.
O ecco il Generale George Patton durante la parata in cui saluta la folla di Los Angeles il 9 luglio del 1945. (Credits – Marina Amaral)

O ecco il Generale George Patton durante la parata in cui saluta la folla di Los Angeles il 9 luglio del 1945. (Credits – Marina Amaral)

Yahoo Notizie

Η μελέτη του παρελθόντος αποκτά μεγαλύτερη ζωντάνια μέσω της τέχνης του φώτοσοπ. Η βραζιλιάνα καλλιτέχνης, Μαρίνα Αμαράλ, δίνει χρώμα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες ψηφιακά, με εντυπωσιακή ακρίβεια.

Ιστορικές μορφές όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Μαρκ Τουέιν έρχονται πιο «κοντά» στο σήμερα και μας είναι πιο εύκολο να φανταστούμε πως ήταν πραγματικά. Πασίγνωστα ιστορικά γεγονότα, όπως το Ολοκαύτωμα, παίρνουν και αυτά μια πιο σύγχρονη μορφή, σα να συνέβησαν χτες.

Πατήστε το βελάκι στην φωτογραφία για να δείτε πως ήταν πριν:

Ωστόσο, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ο χρωματισμός μόλις μιας εικόνας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα. «Προσπαθώ να είμαι όσο ακριβέστερη μπορώ, καθώς δεν μπορώ να μεταποιήσω την ιστορία και να την κάνω να φαίνεται όπως θέλω εγώ» λέει η Αμαράλ.

Αρχικά, ψάχνει σε ηλεκτρονικά αρχεία όπως της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου και της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Με την άδεια τους, επιλέγει της φωτογραφίες που της κινούν το ενδιαφέρον.

Πρώτο βήμα στον χρωματισμό, αποτελεί η έρευνα. Η Αμαράλ ζητά την βοήθεια ιστορικών για να μπορέσει να αντιληφθεί πιο χρώμα είναι το κατάλληλο για τα πρόσωπα, τα ρούχα και τα αντικείμενα. Επίσης, παρατηρεί σημερινές φωτογραφίες από την ίδια τοποθεσία, οι οποίες τραβήχτηκαν την ίδια ώρα της ημέρας.

Για μεγαλύτερη ακρίβεια στις φωτοσκιάσεις, η καλλιτέχνης παρατηρεί συνεχώς γύρω τους ανθρώπους γύρω της και, συγκεκριμένα, το πως το φως αντανακλά στα πρόσωπά τους.

Υστερα, είναι ώρα για φώτοσοπ. Η Αμαραλ προσθέτει σχολαστικά τα χρώματα μέσω προηγμένων ψηφιακών εφαρμογών. Το αποτέλεσμα, όπως βλέπετε, είναι άκρως ρεαλιστικό.

Πρόκειται για ένα πάθος: Η βραζιλιάνα καλλιτέχνης ασχολείται με το φώτοσοπ από δέκα ετών. Εχει χρωματίσει πάνω από 200 φωτογραφίες.

Δεν είναι, όμως, πρωτοπόρος σε αυτό. Ο Ελβετός τυπογράφος Τζον Μπάπτιστ Αισενρινγκ χρωμάτισε τις πρώτες φωτογραφίες με το χέρι, το 1830. Σήμερα, είναι ένα δημοφιλές χόμπι.

Πηγή: Wired

Δημοφιλή