ΤΟ BLOG
24/11/2019 08:29 EET | Updated 24/11/2019 08:31 EET

Μαρμελάδα ρόδι - Τα γλυκά ρουμπίνια της Μεσογείου γίνονται μαρμελάδα!

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες.

Magiacook
Μαρμελάδα Ρόδι

 

Η ποικιλία “Ερμιόνης” είναι επιτραπέζια ρόδια, είναι γλυκά και είναι τα πιο κατάλληλα για αυτή τη μαρμελάδα σε σχέση με την ποικιλία “Wonderful” (αμερικάνικη ποικιλία) τα οποία είναι πιο στυφά και χρησιμοποιούνται για χυμό.

Διαλέξτε μεγάλα, ώριμα ρόδια Ερμιόνης με κατακόκκινο ρουμπινί χρώμα και το αγαπημένο σας φρούτο θα είναι η πολύτιμη λιχουδιά σας όποτε λαχταράτε τη γεύση του ροδιού!

Magiacook
Μαρμελάδα Ρόδι

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Υλικά

4 ποτήρια χυμό από ρόδια Ερμιόνης (περίπου 5 - 6 ρόδια βάρους 700γρ./τεμ.)

3μιση ποτήρια ακατέργαστη ζάχαρη

2 κουταλιές μέλι

τα κουκούτσια από τα ρόδια

1 μεγάλο λεμόνι ή ξυνούτσικο πορτοκάλι

1 μικρό κλαράκι βασιλικό

magiacook
Ρόδι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε 5-6 μεγάλα ροδοκόκκινα ρόδια. Τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι που το έχουμε τοποθετήσει πάνω από μπολ.  Πιέζουμε με τα χέρια μας τα ρόδια για να βγει ο χυμός τους στο μπολ. Τα κουκούτσια δεν τα πετάμε, θα τα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα 4 ποτήρια από το χυμό (ότι περισσεύει το πίνουμε), προσθέτουμε και τη ζάχαρη. 

Σιγοβράζουμε για μισή ώρα (βάζουμε το διακόπτη της κουζίνας στο 6 εάν φτάνει μέχρι το 9). Κατά τη διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε χρησιμοποιώντας το σουρωτήρι του τσαγιού (είναι πιο εύχρηστο από το κουτάλι σε αυτή τη φάση).

Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το χυμό από ένα λεμόνι, το μέλι και  ⅔ από τη συνολική ποσότητα από τα κουκούτσια. Συνεχίζουμε το βρασμό στην ίδια ένταση περίπου για άλλα 40 λεπτά. Περιοδικά ξαφρίζουμε χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι αγγίζοντας απαλά την επιφάνεια του μείγματος. Όταν το μείγμα αρχίσει να αποκτά το υπέροχο γυαλιστερό διαυγές ρουμπινί χρώμα πλησιάζει το τέλος του βρασμού.

Σβήνουμε την εστία και ρίχνουμε το βασιλικό στο μείγμα. Ανακατεύουμε να πάει το άρωμα του βασιλικού παντού! Αφαιρούμε τον βασιλικό και όσο η μαρμελάδα είναι ζεστή τη μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω) έως ότου κρυώσει καλά η μαρμελάδα. 

ρόδι

 

Τα γλυκά ρουμπίνια της Μεσογείου γίνονται μαρμελάδα!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Είναι πολύ σημαντικό να δοκιμάσετε το χυμό από τα ρόδια. Εάν είναι πολύ γλυκός για τα γούστα σας μειώστε την ποσότητα της ζάχαρης.

  • Ο χρόνος βρασμού της μαρμελάδας και στα 2 στάδια παρασκευής της εξαρτάται από το πόσο γλυκά είναι τα ρόδια και την περιεκτικότητά τους σε νερό. Στα πολύ ώριμα ρόδια μπορεί να χρειαστεί ο μισός χρόνος βρασμού από αυτόν που αναφέρεται στη συνταγή.

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κουκούτσια από τα σπόρια ή τα ⅔. Όμως εάν δεν σας αρέσουν στην υφή της μαρμελάδας μπορείτε να βάλετε τη μισή ποσότητα ή ακόμη λιγότερα.

  • Καταλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα έχει ¨δέσει¨ όταν: δεν τρέχει σαν κλωστή από το κουτάλι, όταν σε όλη την επιφάνεια δούμε πολύ μικρές φυσαλίδες και τη νιώθουμε βαριά στο ανακάτεμα.

  • Προσοχή μην την παραβράσετε! Όταν είναι ζεστή έχει λίγο ρευστή μορφή, όμως όταν κρυώσει πήζει.

Παρακολουθήστε την εκτέλεση της συνταγής :

https://youtu.be/5kM8V57ZgyI


Aναδημοσίευση από magiacook.gr