Μάσκες, σέρουμ, τονωτικές λοσιόν, οροί λάμψης: Εχουν αποτέλεσμα; Οι δερματολόγοι απαντούν

Ποιο είναι το προϊόν που βάζουμε όλες και δεν κάνει καλό στο δέρμα.
Getty Creative

Η βιομηχανία φροντίδας του δέρματος μας έχει κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα προϊόν (ή καλύτερα, ένα περίπλοκος συνδυασμός που περιλαμβάνει πολλά προϊόντα) στην αγορά, για οποιοδήποτε θέμα έχετε με το δέρμα σας. Ψάχνετε κάτι για την πρόληψη των ρυτίδων; Υπάρχει μια κρέμα. Θέλετε να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα; Δοκιμάστε έναν ορό. Και τι γίνεται με αυτούς τους τεράστιους πόρους; Ίσως μια μάσκα προσώπου με μαύρο πηλό μπορεί να σας βοηθήσει. Πρησμένα μάτια; Θα τα φτιάξουμε με έναν ορό ματιών νύχτας.

Στον δρόμο για το τέλειο δέρμα, τα εξειδικευμένα προϊόντα αυξάνονται αλματωδώς. Εκεί που οι γυναίκες πριν 30 χρόνια φρόντιζαν το πρόσωπό τους με μια κρέμα ματιών και μια προσώπου, τώρα το φερμουάρ του ανάλογου νεσεσέρ ασφυκτιά να κλείσει από τα δεκάδες διαφορετικά προϊόντα skincare, με την ελπίδα να αποκτήσουμε το τέλειο δέρμα χωρίς τα φίλτρα του Instagram.

Όμως, κάνουν κάτι όλα αυτά; Είναι αποτελεσματικά ή τσάμπα αδειάζουμε το πορτοφόλι μας γεμίζοντας το μπάνιο με δεκάδες μπουκαλάκια και βαζάκια; Η HuffPost com απευθύνθηκε σε δερματολόγους για να λάβει απαντήσεις.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ αναγκαιότητας και επιθυμίας

Είναι αλήθεια ότι σε πολλές γυναίκες πραγματικά αρέσει η ρουτίνα φροντίδας του δέρματος που ακολουθούν, κι ας τους παίρνει πολύ χρόνο. Όπως δήλωσε στη HuffPost η Δρ Τζένιφερ Τσουάλεκ, δερματολόγος στο Laser Square Dermatology Union Square στη Νέα Υόρκη «μέρος αυτής της τάσης που έχει να κάνει με την πολύπλοκη φροντίδα του δέρματος προέρχεται από μια πραγματική ανάγκη ή επιθυμία μας για περισσότερη αυτο-φροντίδα».

Οπότε, εάν είστε από εκείνες που αρέσκονται στην κοπιαστική φροντίδα του δέρματος σε 10 βήματα, δεν είμαστε εδώ για να σας σταματήσουμε. Αλλά όσες βρίσκουν εξαντλητική μια τέτοια διαδικασία επί καθημερινής βάσης, μπορούν να την αποφύγουν, γιατί απλώς δεν είναι απαραίτητη για ένα υγιές δέρμα.

«Όχι μόνο αυτό, αλλά όταν προσθέτεις το ένα προϊόν πάνω στο άλλο, υπάρχουν συστατικά που θα μπορούσαν να απενεργοποιήσουν το δραστικό συστατικό του ενός προϊόντος ή να επηρεάσουν το pH στο οποίο λειτουργεί το δραστικό συστατικό», λέει η Δρ Τσουάλεκ. «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν η δραστική ουσία του τελευταίου προϊόντος που προσθέσατε στο δέρμα σας πραγματικά πήγε εκεί και δεν απενεργοποιήθηκε από κάτι άλλο που βάλατε», καταλήγει.

Και η δερματολόγος Άννα Γκουάνς συμφωνεί στο ότι όταν κάνουμε πάρα πολλά για το δέρμα μας μπορεί πραγματικά να το ενοχλήσει.

Εάν έχετε ένα μεγάλο «οπλοστάσιο» προϊόντων skincare που σας αρέσει να χρησιμοποιείτε, η Δρ. Άνζελα Λαμπ, διευθύντρια της Δερματολογικής Σχολής Westside Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, πρότεινε την εναλλαγή τους.

«Για παράδειγμα». λέει, «αν έχετε δύο καθαριστικά που αγαπάτε, χρησιμοποιήστε ένα το πρωί και ένα το βράδυ. Αν έχετε δύο ορούς κατά της γήρανσης, χρησιμοποιήστε έναν το πρωί και έναν το βράδυ ή να τους βάζετε εναλλάξ, έναν ορό τη μία μέρα και έναν την άλλη».

deniskomarov via Getty Images

Η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ποσότητα

Κατά την άποψη της Γκουάνς, η συνεπής εφαρμογή κάποιων προϊόντων είναι το πιο βασικό όταν πρόκειται για την περιποίηση του δέρματος. Η δρ Λαμπ συμφώνησε, επισημαίνοντας ότι ρωτάει τους ασθενείς της για ποιον ακριβώς λόγο χρησιμοποιούν το κάθε προϊόν. «Προσπαθώ να καθορίσω τους στόχους τους για κάθε προϊόν. Μόλις το ξεκαθαρίσουμε αυτό, αφαιρώ κάποια προϊόντα από την καθημερινή τους φροντίδα».

Η Τσουάλεκ επισημαίνει ότι κάθε προϊόν πρέπει να έχει σκοπό. «Κάθε φορά που βάζετε κάτι στο πρόσωπό σας, πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας, γιατί το κάνετε; Ποιος είναι ο σκοπός του; Εάν χρησιμοποιείτε ένα σωρό πράγματα και δεν μπορείτε να πείτε γιατί το κάνετε ή τι κάνει το τάδε βαζάκι για το δέρμα σας, νομίζω ότι πρέπει να το ξανασκεφτείτε ».

Όπως αποδεικνύεται, μια καλή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος μπορεί να αποτελείται από μόνο δύο ή τρία βασικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την Γκουάνς, ο καθαρισμός είναι απόλυτη ανάγκη και δεν πρέπει να παραλείπεται, καθώς η «αφήνοντας υπολείμματα μακιγιάζ στο δέρμα μπορεί να προκληθεί φλεγμονή και πρόωρη γήρανση».

Το αντηλιακό είναι ένα ακόμη βήμα που δεν πρέπει να παραβλεφθεί «καθώς η πρόωρη γήρανση προκαλείται από την καθημερινή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία», και τέλος, είπε ότι η ενυδατική κρέμα είναι σημαντική για τη διατήρηση «μιας συνολικά υγιούς, ενυδατωμένης εμφάνισης του δέρματος».

Μερικές γυναίκες μπορεί να μην χρειάζονται καν ενυδατικές κρέμες, δηλώνει η Τσουάλεκ, ειδικά όσες έχουν λιπαρό δέρμα.

Κατά την άποψή της, τα απαραίτητα προϊόντα περιλαμβάνουν ένα απαλό καθαριστικό, ένα ορό με βιταμίνη C ή αντιοξειδωτικό και αντηλιακό το πρωί.

Οι συμβουλές της δρ Λαμπ είναι παρεμφερείς: καθαριστικό δύο φορές την ημέρα (μία φορά για όσες έχουν ξηρότερο δέρμα), ορό, κρέμα ματιών, ενυδατική κρέμα και αντηλιακό. Αν δε η ενυδατική έχει δείκτη SPF, δεν χρειάζεται αντηλιακό.

Και οι τρεις δερματολόγοι συμφωνούν ότι η τονωτική λοσιόν είναι ένα προϊόν που δεν είναι απαραίτητο για όλους. Η Τσουάλεκ σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για γυναίκες με λιπαρό δέρμα, και η Γκουάνς το πρότεινε για επιρρεπή στην ακμή δέρματα.

Σε γενικές γραμμές, όμως, η Λαμπ λέει ότι η εμπειρία της έχει δείξει ότι οι τονωτικές λοσιόν αφαιρούν τη φυσική λιπαρότητα του δέρματος, προσθέτουν απλώς ένα έξτρα βήμα στον καθαρισμό που δεν βοηθάει σε τίποτα πραγματικά, αλλά μπορεί να κάνει και κακό.

Πηγή: HuffPost com