ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/12/2018 08:14 EET

Μαστίγιο και καρότο- Η κυβέρνηση γλυκαίνει το χάπι» της υπερφορολόγησης με ρύθμιση οφειλών

Πρόσθετα ευνοϊκά μέτρα η δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και η αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

Digitalidad via Getty Images

Μαστίγιο για τους «κακοπληρωτές» και καρότο για τους συνεπείς φορολογούμενους ετοιμάζει το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να «γλυκάνει το χάπι» της υψηλής φορολόγησης. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια ακόμα συνολική ρύθμιση οφειλών, τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού, αλλά και αύξηση του ακατάσχετου ορίου. 

Σε μια προσπάθεια το υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει το «κυνηγητό» στους οφειλέτες που θέλουν, αλλά αποδεδειγμένα δεν μπορούν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, σχεδιάζει μια σειρά παρεμβάσεων. Στόχος είναι να δώσει την ευκαιρία στους πάνω από 4 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου να διευθετήσουν τις παλιές τους οφειλές  και έτσι να μπορούν να εξυπηρετήσουν και τις νέες φορολογικές τους υποχρεώσεις. 

Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται βέβαιοι ότι μια τέτοια ρύθμιση θα βοηθήσει τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, αυξάνοντας τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και παράλληλα θα δοθεί ανάσα στην αγορά. 

Ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει, ωστόσο τα αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν τέτοια μορφή ώστε να μην μπορούν να ευνοηθούν οι παραδοσιακοί «κακοπληρωτές». Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης είναι η δήλωση, προ ημερών, του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, ο οποίος τόνισε ότι « δεν θα υπάρξει ξανά μια ρύθμιση οφειλών σε δόσεις, χωρίς την ύπαρξη αυστηρών κριτηρίων εισοδημάτων και περιουσίας. Η ρύθμιση σε δόσεις και ειδικά η διαγραφή («κούρεμα») χρέους αποτελούν ευνοϊκά μέτρα που θα παρέχονται μόνο σε όσους έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία».

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Θεσμούς σχεδιάζει τη νέα ρύθμιση η οποία θα αφορά το σύνολο των οφειλών που έχουν οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή θα αφορά τις οφειλές οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2017. Προϋπόθεση για την ένταξη στη νέα ρύθμιση θα είναι είτε να έχουν εξοφληθεί είτε να έχουν ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές του 2018.

Η κυβέρνηση επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση που είχαν απορρίψει στο παρελθόν οι Θεσμοί για τη δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τους επαγγελματίες οι οποίοι υποχρεούνται να διαθέτουν POS. Αυτό σημαίνει ότι επαγγελματίες όπου οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» υποχρεωτικά περνούν από τραπεζικό λογαριασμό, βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με τον κίνδυνο των κατασχέσεων. 

Με τη νέα ρύθμιση η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει έναν ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις, προκειμένου από τις εισπράξεις να μπορεί να κινηθεί η επιχείρηση προκειμένου να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία της. 

Κινήσεις γίνονται και για την αύξηση του ορίου για τον ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμό. Η αύξηση θα αφορά όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση και την εξυπηρετούν κανονικά, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους οφειλέτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο από τα 1.250 ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθεί έως και τις 4.000 ευρώ. Η αύξηση του ορίου θα γίνεται κλιμακωτά ανάλογα με την αποπληρωμή των οφειλών.

Sponsored Post