Μάθαμε τα ψέματα που λένε όσοι χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών

Ένα ποσοστό 7% των μηνυμάτων που στέλνουν οι χρήστες των εφαρμογών dating, είναι παραπλανητικό
SIphotography via Getty Images

Οι περισσότεροι χρήστες των εφαρμογών γνωριμιών λένε «λευκά» ψέμματα, αλλά σύμφωνα με νέα μελέτη, ξέρουμε το λόγο.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Stanford βρήκαν ότι όσοι χρησιμοποιούν εφαρμογές dating λένε ψέμματα κυρίως για να παρουσιάσουν ένα πιο ενδιαφέρον προφίλ και κατά συνέπεια, έναν εαυτό κατάλληλο για ραντεβού.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η πλειοψηφία της «απάτης» δεν αφορούσε την αύξηση της πιθανότητας για ραντεβού ή των περιστασιακών σεξουαλικών συνευρέσεων. «Τα περισσότερα ψέμματα είχαν σχέση με τις σχέσεις, ή την αποφυγή αρχής μιας σχέσης και όχι μια απλή συνεύρεση», εξηγεί ο καθηγητής επικοινωνίας Jeffrey Hancock.

Οι μελετητές ανέλυσαν περισσότερα από 3.000 γραπτά μηνύματα που στάλθηκαν από 200 συμμετέχοντες πειράματος κατά τη διάρκεια του σταδίου γνωριμίας με το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει, πριν το συναντήσουν. Τα ψέμματα αφορούσαν τη διαθεσιμότητα ή την έλλειψη αυτής. Αυτού του είδους τα ψέμματα είναι ένας ευγενικός τρόπος να ξεκινήσεις ή να τερματίσεις μια επικοινωνία, αλλά επίσης και να «σώσεις» την εικόνα σου γιατί υπάρχει πιθανότητα να συναντήσεις αυτό το άτομο στο μέλλον.

«Το να είσαι συνέχεια διαθέσιμος, μπορεί να δώσει την εικόνα του απελπισμένου. Οπότε, οι άνθρωποι θα πουν μόνο ψέμματα για τη διαθεσιμότητά τους λόγω των υποχρεώσεών τους», εξηγεί ο David Markowitz, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Stanford.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι η συχνότητα των ψεμμάτων στις εφαρμογές dating ήταν σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της ασφάλειας της τεχνολογίας. «Τα περισσότερα από τα μηνύματα που στέλνουν οι χρήστες στις εφαρμογές είναι ειλικρινή και αυτό είναι ένα αισιόδοξο βήμα για να χτιστεί εμπιστοσύνη σε μια ρομαντική σχέση».

Πηγή: Independent