ΤΟ BLOG
09/12/2017 10:00 EET | Updated 10/12/2017 10:49 EET

Μαθήματα Επιμέλειας Εαυτού

agsandrew via Getty Images

Διδάσκοντας σε προπτυχιακούς φοιτητές το υποχρεωτικό μάθημα Ηθικής στο πανεπιστήμιο Boston College της Βοστώνης, έχω μάθει καλά να διακρίνω την ανακούφιση αποτυπωμένη στα πρόσωπα τους όταν τα πυκνογραμμένα κείμενα φιλοσοφίας που επισκεπτόμαστε, μοιάζουν να τους απευθύνονται σε πρώτο πρόσωπο.

Ενθαρρυντικό δε πάντα για έναν εκπαιδευτικό, όταν αυτή η ανακούφιση μετατρέπεται από απλή παρατήρηση σε στοχασμό και εν τέλει σε ένα βαθύτερο βίωμα εαυτού και αλλήλων. Αυτό είναι το πολυτιμότερο μάθημα της ελληνικής φιλοσοφίας και δη των διδαγμάτων που ξεκινούν με τον πρωτεργάτη Σωκράτη και προορισμό έχουν την επιμέλεια εαυτού.

Πριν μερικούς μήνες την ίδια ακριβώς αναστοχαστική ανακούφιση είδα στα πρόσωπα -ανεξαρτήτως ηλικίας- του κοινού της ομιλίας του Θεοφάνη Τάση κατά το 3ο TEDxRhodes στη Ρόδο.

Μόλις 41 ετών, και ομολογουμένως ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της γενιάς του, ο Τάσης κατάφερε μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά να καθηλώσει μαζί και να ανυψώσει το ακροατήριο του μέσα από ένα «απλό» ερώτημα: «Για ποιο πράγμα θα ήσασταν διατεθειμένοι να θυσιάσετε τη ζωή σας;». Η παύση μερικών δευτερολέπτων που φρόντισε να ακολουθήσει, μεταφέροντας κάθε έναν ακροατή στο επίμαχο και ανεπίστρεπτο παρόν, ήταν και παραμένει ένα από τα πολυτιμότερα διδάγματα της τέχνης του βίου. Αυτή η παύση, μέρος του τρίπτυχου της φιλοσοφικής στάσης (παύση, τρόπος, εξέγερση) αποτελεί καίριο και επίκαιρο μάθημα για τον σημερινό πολίτη, που ενώ άθελα του ετεροπροσδιορίζεται μέσα από ψευδαισθήσεις αθανασίας εντός της εικονιστικής, όπως την ονομάζει ο Τάσης κοινωνίας, παράλληλα φιλοδοξεί να είναι και αναστοχαστικός Άνθρωπος που διαμορφώνει την ζωή του σε βίο. 

Στον ρου της καθημερινότητας, ευκαιρίες αναστοχασμού σαν και την παραπάνω σπανίζουν όσο και οι ιδέες άξιες διάδοσης. Δεν είναι όμως ποτέ αργά για ανακούφιση και αναμόρφωση της τέχνης του βίου. 

 

 

Αν νιώθετε και εσείς «μαθητευόμενοι Άνθρωποι» και επιζητείτε έμπνευση για το πώς θα διάγετε βίο εντός του 2018, θα ωφεληθείτε να παρακολουθήσετε τη σημερινή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θεοφάνη Τάση: Πολιτικές του Βίου ΙΙ ”Η ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΑΥΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ” Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00′ στις Εκδόσεις Αρμός (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Βασίλης Κάλφας, Καθηγητής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ., Γιώργος Ξηροπαϊδης, Κοσμήτωρ Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Αικατερίνη Καλέρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών, και Μιχάλης Παρούσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών. Την συζήτηση θα συντονίζει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.