ΔΙΕΘΝΕΣ
10/08/2019 08:22 EEST | Updated 10/08/2019 12:50 EEST

Μαθητές δουλεύουν παράνομα υπερωρίες για να φτιάχνουν συσκευές της Amazon στην Κίνα

Όταν η πρακτική εργασία των σχολείων αποτελεί το τέλειο άλλοθι για την εκμετάλλευση παιδιών.

Reuters

Εκατοντάδες Kινέζοι μαθητές έχουν προσληφθεί παράνομα για να εργάζονται πολλές ώρες καθημερινά, ώστε να παράγονται στην ώρα τους οι συσκευές με την ψηφιακή βοηθό Alexa της Amazon,σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από τη Foxconn, προμηθευτή της Αmazon.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι στις εργοστασιακές μονάδες εργάζονται περισσότερα από 1.000 παιδιά ηλικίας 16 έως 18 ετών  που στρατολογήθηκαν από σχολεία και τεχνικές σχολές στην πόλη Χενγιάνγκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Χουνάν, όπου κατασκευάζονται τα εν λόγω προϊόντα της εταιρείας.

Τα σχολεία και οι σχολές πληρώνονται, ώστε οι μαθητές να στέλνονται στα εργοστάσια, ενώ οι δάσκαλοι τους παρότρυναν να κάνουν υπερωρίες, παρά την άρνηση ορισμένων μαθητών.

Σημειώνεται, ότι ενώ επιτρέπεται στα κινεζικά εργοστάσια να απασχολούν μαθητές ηλικίας από 16 ετών και άνω, οι σπουδαστές αυτοί δεν επιτρέπεται να εργάζονται νύχτες ή υπερωρίες .

Reuters

Η Γιάο Φανγκ, μία από τους εργαζόμενους, 17 ετών, ανέφερε στον Guardian ότι το τελευταίο μήνα περνούσε προστατευτική ταινία σε 3.000 συσκευές Echo Dots κάθε μέρα. Μιλώντας στους ερευνητές, ανέφερε ότι ο δάσκαλός της αρχικά της είπε πει πως θα εργάζεται οκτώ ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, αλλά αυτό εξελίχθηκε σε 10 ώρες την ημέρα (συμπεριλαμβανομένων δύο ωρών υπερωρία) και έξι ημέρες την εβδομάδα.

Reuters

 

Η Γιάο είπε ότι ο δάσκαλός της την ώθησε να δουλέψει τις περισσότερες ώρες λέγοντας αν δεν το έκανε, θα επηρέαζε την αποφοίτησή της και τις πιθανότητες να πάρει υποτροφία μετά.

Η εταιρεία Foxconn υπεραμύνθηκε του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι «παρέχεται στους μαθητές, οι οποίοι είναι σε ηλικία που επιτρέπεται να εργαστούν, η ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και εκπαίδευση σε διάφορους τομείς, που θα τους βοηθήσει να αναζητήσουν εργασία μετά την αποφοίτησή τους».

Η Amazon δήλωσε στο Business Insider πως δεν πρόκειται να ανεχτεί παραβιάσεις του κώδικα λειτουργίας των προμηθευτών της και ότι διερευνά τις καταγγελίες.

Πηγές: Guardian, Business Insider