ΔΙΕΘΝΕΣ
27/10/2018 15:21 EEST | Updated 20/03/2020 13:11 EET

Μάθιου Σέπαρντ: Η συγκλονιστική δολοφονία μίσους που άλλαξε την Αμερική

Η αφορμή να ψηφιστεί μετά από χρόνια νόμος υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων

Associated Press

Ένας μαρτυρικός θάνατος. Τον έδεσαν σε φράχτη, τον χτύπησαν και τον άφησαν εκεί να πεθάνει. Μια απώλεια ζωής που συγκλόνισε την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο και αποτέλεσε η αφορμή να ψηφιστεί ο νόμος υπεράσπισης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ο Μάθιου Σέπερντ ήταν μόνο 21 χρονών όταν δύο άντρες που γνώρισε σε μπαρ στο Λαράμι του Γουαιόμινγκ, τον σκότωσαν για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, στις 6 Οκτωβρίου το 1998. Το πρόσωπο του ήταν γεμάτο αίματα και μεγάλο μέρος του κρανίου του είχε συνθλιβεί. Το άτυχο σώμα βρέθηκε από περαστικό ποδηλάτη που το πέρασε για σκιάχτρο.

HuffPost

Είκοσι χρόνια μετά τον τραγικό του θάνατο, οι στάχτες του τοποθετήθηκαν σε κρύπτη στο Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Γουάσινγκτον, που υποστηρίζει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και το 2010 μάλιστα πραγματοποίησε τον πρώτο γάμο του ίδιου φύλου.

Associated Press

«Είναι τόσο σημαντικό που ο Ματ επιτέλους έχει ένα «σπίτι». Ένα σπίτι που είναι ασφαλές και μακριά από ανθρώπους γεμάτοι μίσος. Ένα μέρος που το λάτρευε από μικρός», είπε ο πατέρας του κατά τη διάρκεια της τελετής.

Agence-France Presse

Η μητέρα του έγινε υπέρμαχος των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων και πάλεψε για πολλά χρόνια να συμπεριληφθούν στα εγκλήματα μίσους, εκείνα βασισμένα στο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Agence-France Presse

Έγιναν πολλές προσπάθειες να περαστεί σχετικός νόμος όμως πάντα έπεφταν στο κενό. Αρκετοί Αμερικανοί πρόεδροι επιχείρησαν να τον υπογράψουν όμως την τελευταία στιγμή θα απορριπτόταν από την επιτροπή.

Associated Press

Το 2009, μετά από χρόνια προσπαθειών, ο τότε πρόεδρος της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, καταφέρνει μαζί με βουλευτές των άλλων κομμάτων να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που ονομάστηκε «Νόμος του Μάθιου Σέπαρντ».

 

Πηγή: CNN

 

Sponsored Post