ΔΙΕΘΝΕΣ
28/10/2018 15:47 EET

Μάτις: Διαβουλεύσεις ΗΠΑ- Ευρώπης για την συμφωνία INF για τα πυρηνικά όπλα

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ διαβουλεύονται με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για την συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών (INF), καθώς τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ παροτρύνουν την Ουάσινγκτον να προσπαθήσει και να επαναφέρει την Ρωσία πίσω στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας κι όχι να το εγκαταλείψει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στις 20 Οκτωβρίου ότι η Ουάσινγκτον προγραμματίζει να παραιτηθεί από το πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), την οποία ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, είχε υπογράψει με τον Ρόναλντ Ρίγκαν το 1987.

Η Ουάσινγκτον επικαλείται την παραβίαση του πλαισίου της συμφωνίας αυτής, από την Ρωσία, ως το βασικό λόγο για να εγκαταλείψει την εφαρμογή της, κάτι που αρνείται η Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσεότι η Μόσχα έχει αρχίσει να προετοιμάζει τις απαντήσεις της, σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την INF, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο δηλώσεις του.

«Πριν από μία εβδομάδα και δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση της πρόθεσης αποχώρησης των ΗΠΑ από την συμφωνία INF οι Αμερικάνοι μέσω της πρεσβείας τους στην Μόσχα απέστειλαν στο ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών, μία λίστα με τις ερωτήσεις που τους απασχολούν» δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)