Μαξίμου: Το BBC εγείρει ανύπαρκτα θέματα και ο Μητσοτάκης συντάσσεται μαζί τους

Ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Eurokinissi

Ο Κ. Μητσοτάκης εγείρει θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, καταγγέλλει η κυβέρνηση με αφορμή την ανακοίνωση της ΝΔ για το δημοσίευμα του BBC. «Αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι.», αναφέρει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει τα θέματα ανύπαρκτων μειονοτήτων, υπογραμμίζει η κυβέρνηση και κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ότι «επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά. Και αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά».

Μάλιστα η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο Κ. Μητσοτάκης σε συνεντεύξεις του και σε συζητήσεις με ξένους ηγέτες αναδεικνύει το ανύπαρκτο θέμα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα. «Αρχικά, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε στο Politico ότι βλέπει ”αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Ελλάδα”. Στη συνέχεια είπε στην Άνγκελα Μέρκελ πως ”δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίηση της βόρειας Ελλάδας”, συγκρίνοντας δηλαδή τη βόρεια Ελλάδα με την Καταλονία που έχει διαφορετική γλώσσα, διαχωριστό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό από τους κατοίκους της και ιστορικά αποσχιστικές τάσεις από την Ισπανία. Και όσες φορές τον έχει καλέσει ο πρωθυπουργός να διαψεύσει, ο Κ. Μητσοτάκης δεν το έχει τολμήσει», υπογραμμίζει.

Όμως και για την Ελλάδα, αλλά πλέον και για την Βόρεια Μακεδονία, δεν τίθεται κανένα μειονοτικό θέμα, σημειώνει η κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας και σχετικές δηλώσεις Ζάεφ. «Όπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα ”μειονότητας”. Η ίδια η γειτονική χώρα έχει δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου (5/12/2018) τονίσει ότι ”ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ” και ως χώρα που ” σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών... δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της” προσθέτοντας ότι ”το ζήτημα του ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας”».

«Με δυο λόγια η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους», αναφέρει η κυβέρνηση.

Δημοφιλή