ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/05/2018 18:31 EEST | Updated 18/05/2018 21:43 EEST

Μαξίμου για «Μακεδονία του Ίλιντεν»: Χωρίς περιεχόμενο η συζήτηση αν δεν εκπληρωθούν οι δύο βασικές προϋποθέσεις

Eurokinissi

Η συζήτηση για το όνομα της ΠΓΔΜ θα έχει νόημα μόνο όταν έχουν εκπληρωθεί οι βασικές προϋποθέσεις, διαμηνύει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Ειδικότερα το Μαξίμου αναφέρει: «Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως ”έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί”.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι

1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ)»

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Αναφερόμενος σε όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για ονομασίες που έχουν πέσει στο τραπέζι ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είναι ”κενή περιεχομένου” η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα αν δεν εκπληρωθούν πρώτα οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορούν τη μία και μόνη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική αλλά μια σύγχρονη ονομασία και τη συνταγματική αναθεώρηση από τη γείτονα.

 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost