ΔΙΕΘΝΕΣ
18/12/2015 12:43 EET | Updated 18/12/2015 12:43 EET

Ζημιές στα συστήματα του «μαύρου κουτιού» του Su-24 που καταρρίφθηκε στη Συρία

Τρεις πλακέτες με τσιπ μνήμης αφαίρεσαν από το εσωτερικό του «μαύρου κουτιού» του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24, που καταρρίφθηκε τον Νοέμβριο στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, ειδικοί.

To άνοιγμά του έγινε σε ζωντανή μετάδοση την Παρασκευή και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Russia Today, οι τεχνικοί διαπίστωσαν πως κάποια από τα τσιπ έχουν υποστεί ζημιές. Ο υποπτέραρχος Σεργκέι Μπαϊνέτοφ, που ηγείται της υπηρεσίας ασφαλείας πτήσεων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ερευνητές σύντομα θα ενημερώσουν πόσες πληροφορίες μπορούν να εξαχθούν από τα αυτά, και ότι προκαταρκτική αναφορά αναμένεται τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, κλήθηκαν ειδικοί από 14 χώρες να εργαστούν πάνω στο «μαύρο κουτί» του ρωσικού αεροσκάφους, αλλά μόνο δύο αποδέχτηκαν τις προσκλήσεις. Η ομάδα περιλαμβάνει ειδικούς από την Κίνα και τη Μ. Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται πως το αεροσκάφος, που ανήκε στις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και κατερρίφθη αφού αγνόησε προειδοποιήσεις, με τη Ρωσία να απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι το βομβαρδιστικό ήταν εντός του συριακού εναερίου χώρου.