Με έμπνευση και πυξίδα το έργο του Διονυσίου Σολωμού: Όσα θα δούμε στο Φεστιβάλ Φιλίππων

Από το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, μέχρι το φρούριο της Καβάλας και τους κήπους της οικίας του Μεχμέτ Αλή.
Δημήτρης Χαντζόπουλος

Το Φεστιβάλ Φιλίππων, το δεύτερο παλαιότερο μετά της Επιδαύρου φεστιβάλ στη χώρα, τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και αφιερώνει το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του στον εθνικό ποιητή, Διονύσιο Σολωμό.

Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων σηκώνει αυλαία στις 3 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, με την παράσταση «Ιππείς» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο και ολοκληρώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου, με συναυλία από την Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τραγούδια του μεγάλου σύνθετη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη και Μανόλη Αναγνωστάκη.

Η επίσημη παρουσίαση του φετινού προγράμματος έγινε στον εμβληματικό χώρο του φάρου, στη χερσόνησο της Παναγίας, από τον δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Θοδωρή Γκόνη και τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Σωκράτη Μποζούδη.

Το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, το φρούριο της Καβάλας, οι κήποι της οικίας του Μεχμέτ Αλή, οι Καμάρες και άλλοι ιστορικοί χώροι της παλιάς πόλης θα υποδεχθούν μέσα σε διάστημα δύο μηνών αξιόλογους και δημοφιλείς καλλιτέχνες και θα φιλοξενήσουν μια πλειάδα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

«Γιορτάζουμε τη μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ”διαβάζοντας” ολόκληρο το έργο του εθνικού μας ποιητή», τόνισε ο κ. Γκόνης, «προσκαλώντας Έλληνες και ξένους μελετητές, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, συγγραφείς, κινηματογραφιστές, φωτογράφους, να φτιάξουν παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες και δράσεις πάνω στο έργο του, πάνω σε αυτή τη μεγάλη στιγμή της πατρίδας μας».

«Θα τρέξουμε στα γνωστά στέκια», συνέχισε, «που τόσο επιτυχημένα μας έχει συστήσει το Φεστιβάλ -και με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε να αξιοποιούνται και από άλλους θεσμούς της πόλης, και αυτό είναι μεγάλο κέρδος- αλλά θα προτείνουμε και νέους, απρόβλεπτους χώρους, που το Φεστιβάλ έχει τον τρόπο του να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει».

Με τη σύμπραξη του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου του Παλέρμο θα γίνουν αναγνώσεις του έργου του Σολωμού από τις καθηγήτριες Κατερίνα Τικτοπούλου και Maria Rosa Caracausi, σε συνεργασία με σπουδαστές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και ηθοποιούς, όπου -μεταξύ άλλων- θα παρουσιαστούν τα τρία στάδια επεξεργασίας του έργου «Γυναίκα της Ζάκυθος» από τη Λυδία Φωτοπούλου και τον Δημήτρη Ναζίρη υπό την καθοδήγηση της Γλυκερίας Καλαϊτζή.

Στις αναγνώσεις αυτές θα προστεθούν οι ομιλίες των συγγραφέων και μελετητών του Σολωμού, Παντελή Μπουκάλα και Διονύση Καψάλη.

Δημήτρης Χαντζόπουλος

Οι θεατρικές ομάδες της Γεωργίας Μαυραγάνη, της Έλενας Μαυρίδου και της Αμερικανίδας Laura Tesman, θα παρουσιάσουν αντίστοιχα τον Διάλογο, τον Λάμπρο και τον Ύμνο στην Ελευθερία μεταφρασμένο στα αγγλικά, όπου συνοδευτικά, σε μορφή ντοκιμαντέρ, Ελληνοαμερικανοί μετανάστες απαγγέλλουν και τραγουδούν τον Εθνικό μας Ύμνο.

Οι συγγραφείς Άκης Δήμου, Γλυκερία Μπασδέκη και Χάρης Μιχαλόπουλος, ύστερα από παραγγελία του Φεστιβάλ, γράφουν τρεις θεατρικούς μονολόγους (με θέμα τον Σολωμό) για να παρουσιαστούν από τους ηθοποιούς Δέσποινα Παπάζογλου, Μάρω Παπαδοπούλου, Άρη Νινίκα και τον μικρό Φώτιο Ευαγγελίδη.

Ο σκιτσογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος σχεδίασε ψηφιακά, ειδικά για το Φεστιβάλ Φιλίππων, το πορτρέτο του Διονυσίου Σολωμού ως κεντρική αφίσα της φετινής διοργάνωσης.

Έμπνευση και πυξίδα το έργο του Σολωμού

Επίσης, η θεατρική ομάδα Κουίντα (Παύλος Σταυρόπουλος και Ναταλία- Άννα Βασιλέκα) παρουσιάζουν τον Κρητικό. Ο ποιητής και performer Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος συνομιλεί με τον Πόρφυρα. Ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης «ξαναδιαβάζει» ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού σε μια συναυλία με τίτλο «Διονύσιος Σολωμός - Ένα μουσικό ποιητικό σχεδίασμα». Η ερμηνεύτρια Νιόβη Κλαυδιανού με τον συνθέτη Σπύρο Σουλαδάκη, ετοιμάζουν μια μουσική παράσταση σε ποίηση του Σολωμού και η ομάδα χορού «Πρόσχημα» της Μαρίας Κολιοπούλου δημιουργεί μια παράσταση για ζητήματα ταυτότητας και ελευθερίας.

Ο Θοδωρής Γκόνης τόνισε ότι λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, οι πρόβες και οι ετοιμασίες ξεκίνησαν νωρίς. «Βρεθήκαμε στο 1ο δημοτικό σχολείο στη χερσόνησο της Παναγίας, σε ένα κτίριο κλειστό, βουβό τα τελευταία χρόνια, το ανοίξαμε, καθίσαμε στα θρανία του και στο προαύλιό του, καλέσαμε και τους μαθητές του 7ου δημοτικού σχολείου, κι όλοι μαζί διαβάσαμε προσεκτικά. Προσπαθήσαμε να απαγγείλουμε από στήθους τους πρώτους στίχους, τα νεανικά γυμνάσματα, μελετήσαμε τα ποιήματα «της ετοιμασίας» του μεγάλου του έργου για να καταλήξουμε στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», στις 158 στροφές του. Αυτή μας η εργασία κινηματογραφήθηκε από τον Γιάννη Καραπιπερίδη και θα προβληθεί στο μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ στον Διονύσιο Σολωμό».

Το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, ο ιστορικός πυρήνας του Φεστιβάλ, θα φιλοξενήσει, μια ακόμα χρονιά, παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ, του ελεύθερου θεάτρου, αλλά και του νέου θεσμού του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα