Με ένα στίχο από ποίημα του 1916 ο Μπάιντεν ξαναφέρνει κοντά Αμερική και Ευρώπη

Η διαχωριστική γραμμή από τον Τραμπ και η ενθουσιώδης υποδοχή από τον Μακρόν.
15 Ιουνιόυ 2021. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βαδίζει για να επιβιβαστεί στο Air Force One στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) (Photo by BRENDAN SMIALOWSKI/AFP via Getty Images)
15 Ιουνιόυ 2021. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βαδίζει για να επιβιβαστεί στο Air Force One στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) (Photo by BRENDAN SMIALOWSKI/AFP via Getty Images)
BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «έκλεισε» ένα μέτωπο, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters λίγες ώρες μετά την συναντηση κορυφής των Βρυξελλών. Πρόκειται για το τέλος ενός εμπορικού πολέμου που συνεχιζόταν από την εποχή του Τραμπ, που ο Μπάιντεν τερμάτισε, όταν συναντήθηκε με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τρίτη 15 Ιουνίου) και συμφώνησαν μια ανακωχή σε μια διατλαντική διαμάχη σχετικά με τις επιδοτήσεις στην κατασκευή αεροσκαφών, που έχει ιστορικό 17 χρόνων.

Απαγγέλλοντας ένα στίχο που έγραψε ο Ιρλανδός ποιητής W. B. Yeats και ανοίγοντας τις εργασίες στην πρώτη επί των ημερών του σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, ο Μπάιντεν έστειλε το μήνυμα, ότι ο κόσμος αλλάζει και ότι οι δυτικές δημοκρατίες πρέπει να έρθουν πιο κοντά.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει, αλλάξει εντελώς», είπε ο Μπάιντεν, χρησιμοποιώντας τις λέξεις που έγραψε ένας Ιρλανδό-Αμερικανός, σε ένα ποίημα με τίτλο «Πάσχα» γραμμένο το 1916.

Καθισμένος σε ένα οβάλ τραπέζι στην έδρα της ΕΕ με αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ, είπε στους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ότι η συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ είναι «η καλύτερη απάντηση για την αντιμετώπιση των αλλαγών”, όπως η άνοδος της Κίνας, η πανδημία του κορονοϊού αλλά και η κλιματική αλλαγή, που όπως είπε προκαλούν «μεγάλο άγχος».

15 Ioυνίου 2021. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images)
15 Ioυνίου 2021. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

«Διαφωνώ με τον Τραμπ για την Ευρώπη»

Νωρίτερα είπε στους δημοσιογράφους ότι έχει πολύ διαφορετικές απόψεις από τον προκάτοχό του.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε επίσης τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τον Μάιο του 2017, αλλά αργότερα επέβαλε δασμούς στην ΕΕ και τελικά προώθησε την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ. Ήταν μία τακτική που πολλοί στην Ευρώπη θεώρησαν υπονομευτική για το μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων και για την ίδια την Ένωση.

«Νομίζω ότι έχουμε μεγάλες ευκαιρίες να συνεργαστούμε στενά με την ΕΕ καθώς και με το ΝΑΤΟ και αισθανόμαστε αρκετά καλά γι ’αυτό», δήλωσε αντίθετα ο Μπάιντεν, ενώ προσερχόταν στο φουτουριστικό γυάλινο κτίριο Europa - γνωστό και ως ”Το αυγό” - στην αίθουσα συνεδριάσεων της συνόδου κορυφής με ηγέτες θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

«Είναι συντριπτικά προς το συμφέρον των ΗΠΑ να έχουν μια καλή σχέση με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Έχω πολύ διαφορετικές απόψεις από τον προκάτοχό μου», συμπλήρωσε διαλύοντας τις αμφιβολίες.

Προς επιβεβαίωση αυτής της δήλωσης, αρκεί να παρακολουθήσει κάποιος την ενθουσιώδη αντίδραση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που καλωσορίζει τον Μπάιντεν στη σύνοδο G-7 στην Κορνουάλη με τη φράση σύνθημα «Ηγεσία σημαίνει συνεργασία».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να επιδιορθώσει τους δεσμούς μεταξύ των εταίρων της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ένα σχήμα που έχει δημιουργηθεί για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο προκάτοχός του χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «ξεπερασμένο» και αναρωτήθηκε δημόσια, γιατί πρέπει να στείλει αμερικανικά στρατεύματα προκειμένου να υπερασπιστεί χώρες που, προφανώς, δεν είχε ακούσει ότι υπάρχουν...

Ο Μπάιντεν πιστώνεται μία πρώτη επιτυχία στην προσπάθεια ”επιδιόρθωσης” των σχέσεων μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ. «Όλοι σήμερα σε αυτό το δωμάτιο κατάλαβαν ότι, ειλικρινά, η Αμερική επέστρεψε», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά τις συναντήσεις του με περίπου 30 ηγέτες-μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι έλαβε ένα κοινό μήνυμα από ορισμένους συμμάχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι «σοκαρίστηκαν» με την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου από έναν όχλο υποστηρικτών του Τραμπ, οι οποίοι επιχείρησαν να σταματήσουν την πιστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Πριν ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονται οι έδρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μπάιντεν έκανε μια σαφή διάκριση ανάμεσα στον εαυτό του και στον Τραμπ, ο οποίος απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον οργανισμό, εάν άλλα μέλη δεν αύξαναν αμέσως τις αμυντικές δαπάνες τους, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (2018) αταξία.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστήριξαν την απόφασή του να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

πηγές: Los Angeles Times, Reuters

Δημοφιλή