ΔΙΕΘΝΕΣ
14/07/2019 15:17 EEST | Updated 14/07/2019 15:17 EEST

Με επιβλητική στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε η Ημέρα της Βαστίλης στο Παρίσι

Παρόντες ήταν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες.

PHILIPPE LOPEZ via Getty Images

Η ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία, ένα από τα βασικά αιτήματα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ήταν φέτος στο επίκεντρο των εορτασμών για την Ημέρα της Βαστίλης, στις οποίες παρόντες ήταν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Μπροστά στο Brexit και τις δύσκολες σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο Μακρόν έχει αναγάγει την άμυνα της Ευρώπης σε ένα από τα βασικά ζητήματα που επιθυμεί να προάγει καθώς θεωρεί ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τη Γηραιά Ήπειρο να ενισχύσει τη στρατηγικής της αυτονομία σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

LIONEL BONAVENTURE via Getty Images

«Ποτέ άλλοτε μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Ευρώπη δεν ήταν τόσο απαραίτητη. Η δημιουργία μιας αμυντικής Ευρώπης σε συνεργασία με την Ατλαντική Συμμαχία, τα 70 χρόνια της οποίας γιορτάζουμε, αποτελεί για τη Γαλλία προτεραιότητα» και «το βασικό θέμα της παρέλασης», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Εκτός από τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν μεταξύ των 11 Ευρωπαίων προσκεκλημένων του Μακρόν. Μετά την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση γευμάτισαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο.

LIONEL BONAVENTURE via Getty Images

Τη Βρετανία εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ο Μακρόν έφτασε περίπου στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) στη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων με στρατιωτικό όχημα και στην συνέχεια ανέβηκε στον προεδρικό εξώστη που είχε στηθεί στην πλατεία Κονκόρντ.

ZAKARIA ABDELKAFI via Getty Images

Οι εννέα χώρες που συμμετέχουν μαζί με τη Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης (IEI), που δημιουργήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου και στόχο έχει την ανάπτυξη «μιας κουλτούρας κοινής στρατηγικής», εκπροσωπήθηκαν στην παρέλαση, είτε από τους ηγέτες τους είτε από τους υπουργούς άμυνας. Πρόκειται για το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Εσθονία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία.

Συνολικά περίπου 4.300 στρατιώτες, 196 οχήματα, 237 άλογα, 69 αεροσκάφη και 39 ελικόπτερα συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

LIONEL BONAVENTURE via Getty Images

Η παρέλαση αποτέλεσε ευκαιρία να παρουσιαστεί ένα άλλο αγαπημένο θέμα του Μακρόν: η καινοτομία στην Άμυνα.

Στην έναρξη της παρέλασης drones και ρομπότ που χρησιμοποιούνται από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν την εμφάνιση τους στην πλατεία Κονκόρντ, όπως και το Flyboard Air, μια ιπτάμενη πλατφόρμα που λειτουργεί με κινητήρες προώθησης αέρα, εφευρέτης του οποίου είναι ένας Γάλλος, ο Φρανκί Ζαπατά, ο οποίος πέταξε αρκετές δεκάδες μέτρα, πάνω από την επιφάνεια της Γης.

LIONEL BONAVENTURE via Getty Images

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με ένα κολάζ από τις φωτογραφίες Γάλλων στρατιωτών που τραυματίστηκαν στη διάρκεια αποστολών τους στο εξωτερικό, από τη Μέση Ανατολή ως το Σάχελ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ