Με επταετές ομόλογο επιστρέφει στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο

Στόχος η άντληση περίπου 2 δις ευρώ
ASSOCIATED PRESS

Στις αγορές επιστρέφει το Ελληνικό Δημόσιο με την έκδοση επταετούς ομολόγου και στόχο την άντληση ποσού κοντά στα 2 δις ευρώ. Η περίοδος που η κυβέρνηση επιλέγει να εκδώσει νέα ομόλογα θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη για την αγορά, ειδικά μετά την αδυναμία του Eurogroup να δώσει κοινή - ισχυρή απάντηση στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία και οι αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της, κάνουν τους επενδυτές απρόθυμους να δανείσουν με χαμηλά επιτόκια, κάτι που έχει αποδειχθεί με όλες τις κρατικές εκδόσεις που έγιναν το τελευταίο το διάστημα.

Αν και στις προηγούμενες εξόδους το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε κάθε φορά τουλάχιστον 2,5 δια ευρώ, αυτή τη φορά το τελικό ποσό θα το κρίνει το ύψος του επιτοκίου που θα προσφέρουν οι επενδυτές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα ποσό λίγο πάνω από τα 2δις ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 2%, θα ήταν μια ικανοποιητική προσφορά. Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται η έξοδος στις αγορές να αναβληθεί προσωρινά.

Η ελληνική κυβέρνηση εξουσιοδότησε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για την έκδοση 7ετους ομολόγου, λήξης Απριλίου 2027. Οι έξι ανάδοχοι της μετά την εντολή που έλαβαν από τον ΟΔΔΗΧ τις προηγούμενες ημέρες επαφές με επενδυτές προκειμένου να «ζυγίσουν» τις προθέσεις σχετικά με την προθυμία τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ βάση του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων, γεγονός που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ανά πάσα στιγμή μπορούν να τα βάλουν ενέχυρο αντλώντας ρευστό από την ΕΚΤ.

Κίνηση ασφαλείας

Οι συνθήκες που αυτή τη στιγμή επικρατούν στην αγορά δεν έχουν καμία σχέση με τις επιτυχημένες εκδόσεις που έκανε ο ΟΔΔΗΧ το προηγούμενο διάστημα. Τελευταία έξοδος ήταν στο τέλος Ιανουαρίου με το ελληνικό δημόσιο να προχωρά στην έκδοση 15ετούς ομολόγου αναφοράς με ημερομηνία λήξης στις 4 Φεβρουαρίου 2035 με κουπόνι 1,875%. Οι προσφορές άγγιξαν τα 18,8 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό της ανατροπής που έχει συντελεστεί στις αγορές, είναι οτι λίγες ημέρες μετά την έκδοση του δεκαπενταετούς ομολόγου, το δεκαετές έπεσε κάτω από το 1% και το κόστος δανεισμού της χώρας βρέθηκε σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα.

Από τότε έως τώρα όμως τα πάντα έχουν αλλάξει και το Ελληνικό Δημόσιο θα βγει για να αντλήσει ακριβότερο δανεισμό, σε σχέση με πριν μερικούς μήνες. Πρόθεση είναι με την έκδοση ομολόγου να διατηρηθούν σε καλό επίπεδο τα ταμειακά διαθέσιμα και ταυτόχρονα να μην αγγιχτεί το μαξιλαράκι των 37 δις ευρώ. Αυτό γίνεται προκειμένου το Δημόσιο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, χωρίς να προσφύγει σε δανεισμό από τον ESM. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup ο δανεισμός από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό θα είναι φθηνότερος από αυτό της αγοράς, αλλά προϋποθέτει σύναψης μνημονίου με συγκεκριμένους όρους προκειμένου η χώρα να έχει πρόσβαση στη γραμμή ρευστότητας του ESM.

Άγνωστο τοπίο

Το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να συνεχίσει την παροχή επιδομάτων έως τότε, αναγκάζει τον ΟΔΔΗΧ να στραφεί στις αγορές. Στόχος είναι με τα χρήματα που θα αντληθούν από αυτή την έκδοση και ίσως ακόμα μια τον Μάιο, να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες, χωρίς να περιοριστούν τα ταμειακά αποθέματα.

Τα ταμειακά διαθέσιμα στο λεγόμενο μαξιλαράκι ασφαλείας, το οποίο δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αγγίζουν σήμερα τα 37 δις ευρώ. Από αυτά τα 15,7 δισ. ευρώ είναι «κλειδωμένα» στο cash buffer account για την αποπληρωμή του χρέους. Τα υπόλοιπα περίπου 20 δις. ευρώ αφορούν ταμειακά διαθέσιμα και ποσά που έχουν αντληθεί από τις εξόδους στις αγορές. Υπάρχουν ακόμη περίπου 7 δις. ευρώ στις εμπορικές τράπεζες τα οποία αποτελούν διαθέσιμα των φορέων και δεν έχουν τοποθετηθεί στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό της ΤτΕ.

Δημοφιλή