ΔΙΕΘΝΕΣ
10/06/2020 07:57 EEST

Με κορονοϊό έφεδροι της Εθνοφρουράς της Ουάσιγκτον μετά την επαφή με διαδηλωτές

Εντείνεται η ανησυχία για αύξηση το αριθμού μεταδόσεων του ιού κατά τις κινητοποιήσεις για τον Φλόιντ.

Win McNamee via Getty Images
Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσιγκτον ξαποσταίνουν στο Μνημείο το Λίνκον 

Έφεδροι της Εθνοφρουράς διαγνώστηκε ότι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό μετά την ανάπτυξή για την καταστολή των διαδηλώσεων για τον θάνατο  το Τζορτζ Φλόιντ, κάτι που εντείνει τους φόβους για την αναζωπύρωση της πανδημίας εξαιτίας των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας σε όλη τη χώρα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εκφράζοντας έντονη ανησυχία και προτρέποντας τους συμμετέχοντες που θέλουν να υψώσουν τη φωνή τους κατά του ρατσισμού να προσπαθήσουν να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και να εφαρμόζουν και τα λοιπά μέτρα πρόληψης κατά της μετάδοσης του ιού. 

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε τεστ θετικά στην COVID-19 στις τάξεις της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον», ενημέρωσε την Τρίτη  η εκπρόσωπος του γραφείου της Εθνοφρουράς στην αμερικανική πρωτεύουσα,  αντισυνταγματάρχης Μπρουκ Ντέιβις.

Αρνήθηκε να διευκρινίσει τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, επικαλούμενη λόγους «επιχειρησιακής ασφάλειας».

Περίπου 1.700 έφεδροι της Εθνοφρουράς της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας κινητοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις και οι ταραχές που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τον θάνατο, την 25η Μαΐου, του Τζορτζ Φλόιντ, 46χρονου Αφροαμερικανού που υπέστη ασφυξία εξαιτίας της πίεσης που του ασκούσε με το γόνατό του λευκός αστυνομικός.

Η επέμβαση των στελεχών της Εθνοφρουράς καταγγέλθηκε από πολλούς για τη βαρβαρότητά της, ειδικά όταν απωθήθηκαν ειρηνικοί διαδηλωτές με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων ώστε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος να μπορέσει να πάει να ποζάρει, με την Αγία Γραφή στο χέρι, μπροστά σε εκκλησία κοντά στον Λευκό Οίκο.

Παρότι φόραγαν μάσκες ή/και προσωπίδες, η τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης ήταν πρακτικά αδύνατη σε πολλά σημεία.

(Με πληροφορίες από AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ)