Με «σημαία» τις εξαγγελίες Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ στις διαδοχικές κάλπες

Πακέτο μέτρων σε μια φορτισμένη προεκλογική περίοδο.
Eurokinissi

Οι ανακοινώσεις που έκανε την Τρίτη ο πρωθυπουργός συνιστούν μία μεσοπρόθεσμη οικονομική πολιτική, που υπερβαίνει τον κυβερνητικό κύκλο, αφήνοντας «παρακαταθήκη» και για την κυβέρνηση που θα εκλεγεί το φθινόπωρο – στις αρχές του Οκτώβρη, όπως αποκάλυψε χθες ο Αλ. Τσίπρας. Είναι η έναρξη της πρώτης ουσιαστικής μεταμνημονιακής οικονομικής πολιτικής.

Βεβαίως το πακέτο των θετικών μέτρων έρχεται σε μία φορτισμένη προεκλογική περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο δεκαήμερο θα προχωρήσει σε δύο παράλληλες καμπάνιες: από την μία την θετική καμπάνια με τα μέτρα και τον Αλ. Τσίπρα στην πρώτη γραμμή και από την άλλη την ανάδειξη των αρνητικών της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη.

Αυτό το σκεπτικό υπήρχε και στις χθεσινές ανακοινώσεις. Η επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να αναδιαμορφώσει καταλυτικά την πολιτική ατζέντα, ανακοινώνοντας μειώσεις ΦΠΑ και την λεγόμενη 13η σύνταξη με άμεση εφαρμογή. Και προφανώς ο Αλ. Τσίπρας ήθελε να αντιστοιχηθεί με τα κριτήρια ψήφου των πολιτών που είναι κυρίως η προσωπική και οικογενειακή τους οικονομική κατάσταση.

Κ. Μητσοτάκης: «Λαϊκισμός η 13η σύνταξη»

Ταυτόχρονα όμως ήθελε και να εκθέσει πολιτικά τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και στον Γιώργο Παπαδάκη, είχε δηλώσει ότι «αυτή την εποχή δεν υπάρχει δυνατότητα για 13η σύνταξη» και ότι «θα ήταν λαϊκισμός να σταθώ μπροστά στους Έλληνες πολίτες και να τους πω ότι σας τάζω 13η σύνταξη». Την αναφορά Μητσοτάκη ότι είναι «λαϊκισμός η 13η σύνταξη» θα την αναδείξει η κυβέρνηση κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης – πολύ περισσότερο που η ΝΔ χαρακτήρισε ως «καλοδεχούμενα» τα θετικά μέτρα στα οποία περιλαμβάνεται και η λεγόμενη 13η σύνταξη.

Υπουργοί της κυβέρνησης έλεγαν χθες μετά την συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο ότι «οι επιτελείς του Μητσοτάκη δεν γνώριζαν τα νέα δεδομένα για αυξημένο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήσαμε». Άρα στο θέμα αυτό ο Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει την άμεση σύγκριση με τον Κ. Μητσοτάκη και ως προς το ποιος δίνει στους πολίτες και ως προς το ποιος ξέρει να κυβερνά.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, κάθε υπουργός που θα παίρνει το λόγο στην συζήτηση στη Βουλή θα εξειδικεύει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό για το υπουργείο του. Έτσι θα δημιουργείται η πολιτική ατζέντα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Βαθμοί ελευθερίας στην οικονομία

Ένα άλλο στοιχείο που επισημαίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ο τρόπος που επιτεύχθηκε ο δημοσιονομικός χώρος. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη τύπου του Ζαππείου έδειξε ότι ο σχεδιασμός και η οργάνωσή του υπήρχε από το 2016, όταν συνομολογήθηκε με τους δανειστές ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να υπεραποδίδει. Από εκεί και πέρα χρειάσθηκε το «νοικοκύρεμα» στα δημοσιονομικά.
Με την δημιουργία του Ειδικού Λογαριασμού ο Αλ. Τσίπρας αφενός κατέστησε σαφές στους δανειστές ότι τα χρήματά τους είναι διασφαλισμένα και αφετέρου ότι απέκτησε πολύν μεγάλα περιθώρια ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Οι ωφελημένοι

Αυτή η ελευθερία, ειδικά σε μία προεκλογική περίοδο επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να «επικοινωνήσει» με «ειδικά κοινά», δηλαδή με συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις που κρίνουν και την πολιτική αναμέτρηση. Τέτοια είναι
-οι συνταξιούχοι στους οποίους δίδεται η 13η σύνταξη
-οι νέοι έως και 29 ετών των οποίων θα επιδοτείται η ασφαλιστική εισφορά
-οι νησιώτες με την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις φοροαπαλλαγές
-οι αγρότες στους οποίους μειώνεται ο φόρος κατά 10%
-οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ωφελούνται από την κατάργηση ή την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Δημοφιλή