ΠΟΛΙΤΙΚΗ
06/09/2018 07:38 EEST

Με «σημαία» τις φορο-ελαφρύνσεις ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Costas Baltas / Reuters

Αποτυπώθηκε στο σύνολό του το μέγεθος του κυβερνητικού πακέτου για την ΔΕΘ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το 2019 θα υπάρξει ελάφρυνση ύψους 1,2 δις ευρώ στις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών. Επίσης στο τέλος του έτους θα δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα άλλα 700 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το συνολικό πακέτο θα πλησιάσει τα 2 δις ευρώ.

Μέσα στο πακέτο των σχεδιαζόμενων ελαφρύνσεων είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο δόσεις (συνολικά 30%), εκ των οποίων η πρώτη θα ισχύσει από το 2019, αλλά και μείωση φορολογίας κατά 2 – 3 μονάδες για μισθωτούς και επιχειρήσεις.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται το Σάββατο στη ΔΕΘ να ανακοινώσει ότι οι φοροελαφρύνσεις θα ενταχθούν από την κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2019, που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την Κομισιόν (όπως όλοι οι προϋπολογισμοί των ευρωπαϊκών χωρών).

Μείωση φορολογικών συντελεστών

Σημειώνεται ότι οι φοροελαφρύνσεις θα συνεχιστούν όλη την προσεχή τετραετία (δηλαδή ως το 2022) και θα πλησιάσουν τα 4 δις ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η ουσιαστικά καθιερωμένη ετήσια αναδιανομή του υπερπλεονάσματος κάθε χρόνο. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι ελαφρύνσεις για το 2020 να ψηφιστούν εντός του 2019 από τη Βουλή.

Το ερώτημα είναι πόσο αναλυτικός θα είναι ο πρωθυπουργός το Σάββατο στη ΔΕΘ, δεδομένου ότι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την ανάπτυξη της οικονομίας θα πρέπει να γίνει αποδεκτός και από τους θεσμούς. Οι εκπρόσωποί τους φτάνουν στην Αθήνα την Δευτέρα μετά τη ΔΕΘ και είναι φυσικό η κυβέρνηση να είναι προσεκτική στις ανακοινώσεις της. Αυτό επεσήμανε χθες και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης λέγοντας ότι πρέπει «να είμαστε προσεκτικοί» στις εξαγγελίες.

Όσον αφορά την μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει ελάφρυνση όσων δηλώνουν εισόδημα έως και 20.000 ευρώ (που είναι η πλειοψηφία των φορολογουμένων). Σε αυτή την κατηγορία θα υπάρξει μείωση του φόρου στο 20% από το 22% που ισχύει σήμερα.

Για τις επιχειρήσεις το σενάριο που εξετάζεται αφορά μείωση φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26%.

Στο «κοινωνικό» πακέτο εξετάζονται η μείωση εισφορών για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, η επιδότηση ενοικίου για όσους είναι στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα φάρμακα.