Με το βλέμμα στο Ελσίνκι για την πρώτη σύνοδο Πούτιν- Τραμπ

Με το βλέμμα στο Ελσίνκι για την πρώτη σύνοδο Πούτιν- Τραμπ
Kevin Lamarque / Reuters

Στο Ελσίνκι συναντώνται σήμερα, Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Αν και η συνάντηση χαρακτηρίζεται ήδη ως ιστορική καμία από τις δύο πλευρές δεν εμφανίζεται να περιμένει ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις, πέρα από μια πιθανή συμφωνία για έναρξη αποκατάστασης των σχέσεων ΗΠΑ- Ρωσίας, οι οποίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση, και ενδεχομένως μια συμφωνία για έναρξη συνομιλιών πάνω σε ζητήματα όπως ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών και η Συρία. Επίσης, οι δύο άνδρες ενδεχομένως να συμφωνήσουν σε κινήσεις αντικατάστασης διπλωματών που απελάθηκαν λόγω της υπόθεσης του δηλητηριασμού του Ρώσου πρώην πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, στη Βρετανία.

Ο Τραμπ κατέφθασε στο Ελσίνκι την Κυριακή, μετά από μια επίσκεψη στο ιδιωτικό του κλαμπ για γκολφ στη Σκωτία. Εν όψει της συνόδου και οι δύο πλευρές έσπευσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της, με τον Τραμπ να λέει στο CBS ότι πηγαίνει με «χαμηλές προσδοκίες» και τον Τζον Μπόλτον, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, να λέει στο ABC ότι η συνάντηση είναι «χωρίς (προκαθορισμένη) δομή». Επίσης, ο Τραμπ έγραψε τη Δευτέρα στο Twitter πως οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία ποτέ δεν ήταν χειρότερες, εξαιτίας πολλών ετών «αμερικανικής ανοησίας και βλακείας, και τώρα του Στημένου Κυνηγιού Μαγισσών».

Επίσης, σε άλλο tweet του επιτέθηκε κατά του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας πως «νόμιζε πως η διεφθαρμένη Χίλαρι θα νικούσε, οπότε όταν το FBI του είπε για τη ρωσική εμπλοκή, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί, δεν ήταν μεγάλο θέμα, και δεν έκανε τίποτα για αυτό. Όταν νίκησα εγώ, έγινε μεγάλο θέμα».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε στο RT ότι και ο ίδιος έχει χαμηλές προσδοκίες, και θα αντιμετώπιζε τη σύνοδο ως επιτυχία εάν υπάρξει συμφωνία απλά και μόνο για την αποκατάσταση γραμμών επικοινωνίας που έχουν κοπεί. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο RT, είπε ότι η Μόσχα ελπίζει ότι η σημερινή συνάντηση θα επιτρέψει στα δύο μέρη να κάνουν ένα βήμα για να απομακρυνθούν από την τρέχουσα κρίση στις διμερείς σχέσεις. «Αυτό είναι που ελπίζουμε πραγματικά, ότι η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση με την οποία έχουν έλθει αντιμέτωπες οι διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο Πεσκόφ, συμπληρώνοντας πως η συζήτηση των δύο ηγετών, ειδικά για τη Συρία, μάλλον θα είναι δύσκολη, με δεδομένη τη θέση του Τραμπ για το Ιράν.

Για τον Πούτιν, το γεγονός ότι η σύνοδος λαμβάνει χώρα, παρά τις κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ και αρκετούς συμμάχους τους στη Δύση, αποτελεί γεωπολιτική νίκη, καθώς επιδεικνύει ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει τη Μόσχα ως μια ισχυρή δύναμη, τα συμφέροντα της οποίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Επίσης, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι οι προσπάθειες απομόνωσης της Μόσχας έχουν αποτύχει. Ωστόσο, για τον Τραμπ εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους, λόγω των ισχυρισμών περί ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές που τον έφεραν στην εξουσία και της υπόθεσης των 12 Ρώσων που κατηγορούνται για το «χακάρισμα» των υπολογιστών της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κάποιοι πολιτικοί στη Δύση θεωρούν πως η σύνοδος λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τη Δύση από την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991, και μεταξύ κάποιων συμμάχων στο ΝΑΤΟ υπάρχει ανησυχία πως ο Πούτιν ίσως επιδιώξει μια συμφωνία η οποία θα υπονομεύσει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Τραμπ έχει πει πως θα θέσει το ζήτημα της φερόμενης ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές, αλλά δεν περιμένει και πολλά πράγματα, ενώ έχει μιλήσει αόριστα για το ενδεχόμενο παύσης των αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων στη Βαλτική- επίσης έχει επανειλημμένα πει ότι θα ήταν καλό αν τα πήγαινε καλά με τη Ρωσία. Ερωτηθείς τον προηγούμενο μήνα εάν θα αναγνώριζε την προσάρτηση της Κριμαίας, απάντησε «θα το δούμε».

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως, εν όψει της συνάντησής του με τον Πούτιν, ο Τραμπ προκάλεσε ανησυχία στους συμμάχους των ΗΠΑ για άλλη μια φορά, χαρακτηρίζοντας την ΕΕ «εχθρό» όσον αφορά στο εμπόριο, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είπε ότι η Αμερική και η ΕΕ είναι «οι καλύτεροι φίλοι» και πως οποιοδήποτε λέει ότι είναι εχθροί διασπείρει «fake news».

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Δημοφιλή