Με γαλλική και γερμανική «υπογραφή» το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος του μέλλοντος

Με γαλλική και γερμανική «υπογραφή» το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος του μέλλοντος
Axel Schmidt / Reuters

Η Γαλλία θα ηγηθεί της ανάπτυξης ενός μαχητικού νέας γενιάς με τη Γερμανία, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες την Τρίτη, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Το νέο μαχητικό προορίζεται να αρχίσει να αντικαθιστά από το 2040 τα Rafale και Eurofighter των δύο χωρών. Θα ενσωματώνει σειρά πρωτοποριακών για τα σημερινά δεδομένα δυνατοτήτων, και, σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται να αποτελεί «επίκεντρο» ενός ευρύτερου οπλικού συστήματος, καθώς θα είναι ικανό να ελέγχει σμήνη από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Michael Buholzer / Reuters

Η Dassault και η Airbus είχαν υπογράψει συμφωνία τον Απρίλιο να συνεργαστούν στο νέο αυτό πρόγραμμα, αλλά δεν είχαν αποσαφηνίσει ποια επρόκειτο να ηγηθεί. Σημειώνεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν συμφωνήσει στην κοινή ανάπτυξη του νέου μαχητικού λίγο μετά την εκλογή του πρώτου τον Μάιο του 2017, αποσκοπώντας σε πιο στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Οι δύο χώρες επίσης συμφώνησαν την Τρίτη η Γερμανία να ηγηθεί σε ένα κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης ενός άρματος μάχης νέας γενιάς, με την πρώτη φάση του προγράμματος να αρχίζει στα μέσα του 2019. Σκοπός είναι το άρμα μάχης να έχει τεθεί σε υπηρεσία το 2035. Επίσης, υπέγραψαν συμφωνίες για ένα κοινό, μελλοντικό σύστημα πυροβολικού και για σχέδια εκτόξευσης ενός γαλλο-γερμανικού στρατιωτικού δορυφόρου.

ERIC BARADAT via Getty Images

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά που θα έχει το νέο ευρωπαϊκό μαχητικό, είναι προφανώς ακόμα πολύ νωρίς για να κάνει κάποιος εκτιμήσεις ακριβείας, ωστόσο μπορούν να εξαχθούν κάποια γενικά συμπεράσματα: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Popular Mechanics, είναι λογικό να υποθέσει κανείς πως θα είναι δικινητήριο (όπως το Rafale και το Eurofighter Typhoon), καθώς και ότι θα ενσωματώνει stealth χαρακτηριστικά και ότι θα είναι μάλλον μεγάλων διαστάσεων για μαχητικό, λόγω της ανάγκης για εσωτερική αποθήκευση των καυσίμων και των όπλων (προκειμένου να διατηρούνται τα stealth χαρακτηριστικά). Προφανώς θα διαθέτει προηγμένους αισθητήρες, ενώ τα ηλεκτρονικά του συστήματα θα του επιτρέπουν – όπως επιτάσσει η net-centric φιλοσοφία που διέπει τα αεροσκάφη νέας γενιάς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το F-35- να διαμοιράζεται δεδομένα και πληροφορίες με άλλες πλατφόρμες (άλλα αεροπλάνα, συστήματα αεράμυνας κλπ).

Ints Kalnins / Reuters

Το γαλλογερμανικό μαχητικό θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πολλαπλών ρόλων, ενώ θα πρέπει να είναι σε θέση να φέρει και πυρηνικά όπλα. Όσον αφορά στη Γαλλία συγκεκριμένα, το νέο αυτό αεροσκάφος θα πρέπει να μπορεί να επιχειρεί από αεροπλανοφόρα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα αεροσκάφος το οποίο προορίζεται να τεθεί σε υπηρεσία πάνω από 20 χρόνια στο μέλλον- χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η εξέλιξη της στρατιωτικής τεχνολογίας μπορεί να επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

Δημοφιλή