ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/07/2015 15:21 EEST | Updated 30/07/2015 15:26 EEST

Επιστολή της ΕΝΕΔ προς τον Νίκο Παππά: Προς τη σωστή κατεύθυνση η δημιουργία ''Μητρώου Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης''

ENED

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει τη βάση ενός θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Διαδικτυακών Μέσων Ενημερώσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χαιρετίζει η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου.

Στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε την Τετάρτη, η ΕΝΕΔ, σημειώνει ότι στο σχέδιο νόμου «αποπειράται για πρώτη φορά να υπάρξει καταγραφή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ηλεκτρονικής ενημέρωσης» κάτι το οποίο, όπως σημειώνει, «είναι η απαρχή της θέσπισης διαφανών και ισότιμων κανόνων για όλες τις επιχειρήσεις του χώρου».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι«η ένωση είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο για τη δημιουργία ενός επίσημου ηλεκτρονικού μητρώου» καθώς μία τέτοια προσπάθεια «οφείλει να διευκολύνει την εκδοτική δραστηριότητα στη βάση των αρχών της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικής ηθικής».

Αναλυτικά η επιστολή:

Αθήνα 29 Ιουλίου 2015

Προς: Αξιότιμο κύριο Νίκο Παππά

Υπουργό Επικρατείας

Θέμα: Σχετικά με τη Διαβούλευση του σχεδίου νόμου με τίτλο

«Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική»

Αξιότιμε κύριε Yπουργέ,

Η «Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου», χαιρετίζει την προσπάθεια της Κυβέρνησης να δημιουργήσει τη βάση ενός θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στο σχέδιο νόμου για την «Εθνική

Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης», πιστεύουμε ότι αποπειράται για πρώτη φορά να υπάρξει καταγραφή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ηλεκτρονικής ενημέρωσης και θεωρούμε ότι

είναι η απαρχή της θέσπισης διαφανών και ισότιμων κανόνων για όλες τις επιχειρήσεις του χώρου.

Η ΕΝ.Ε.Δ, ως επίσημος φορέας εκπροσώπησης των ελληνικών εκδοτικών εταιρειών πρωτογενούς ενημερωτικού ψηφιακού περιεχομένου, επιχειρεί συστηματικά να προάγει τη ρύθμιση της αγοράς και θα σταθεί αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Η ένωση είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο για τη δημιουργία ενός επίσημου ηλεκτρονικού μητρώου,

όπως και για το επόμενο βήμα της δημιουργίας κανόνων για τη λειτουργία των διαδικτυακών ΜΜΕ.

Κάθε τέτοια προσπάθεια οφείλει να διευκολύνει την εκδοτική δραστηριότητα στη βάση των αρχών της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικής ηθικής. Επίσης πρέπει να αποτρέπει στρεβλώσεις που προκύπτουν από την μη διαφανή κατανομή των πόρων της δημόσιας διαφήμισης.

Εφόσον υπάρχει ειλικρινής σεβασμός στις προαναφερθείσες αρχές, η ΕΝ.Ε.Δ θέτει στη διάθεσή σας την μακρόχρονη εμπειρία της από τη συστηματική μελέτη των τάσεων στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.

Με τιμή,

Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΝ.Ε.Δ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ

Δημήτρης Μάρης