ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2019 12:09 EET | Updated 28/03/2019 12:26 EET

Στο Ισραήλ το μεγαλύτερο αλατοσπήλαιο στον κόσμο

Εχει μήκος μεγαλύτερο από 10 χιλιόμετρα.

ASSOCIATED PRESS

Το μεγαλύτερο σε μήκος σπήλαιο αλατιού στον κόσμο είναι αυτό στα Σόδομα,  ανακοίνωσαν την Πέμπτη ερευνητές από το Ισραήλ.

Η πρόσφατα ολοκληρωμένη μελέτη του αλατοσπηλαίου Μάλχαν έδειξε πως οι λαβύρινθοί του εκτείνονται σε μήκος μεγαλύτερο από 10 χιλιόμετρα. Αυτό το βάζει πολύ πιο μπροστά από το σπήλαιο Ναμακντάν του Ιράν, μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων, που προηγουμένως θεωρείτο ως η μακρύτερη σπηλιά αλατιού.

MENAHEM KAHANA via Getty Images

 

Η έρευνα διεξήχθη από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και μια ομάδα εθελοντών από το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες. Χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια και συνολικά 80 εθελοντές από εννέα χώρες, οι οποίοι πέρασαν 1.500 εργάσιμες ημέρες μετρώντας και χαρτογράφοντας τους χώρους του σπηλαίου.

Οι αλατοσπηλιές έχουν ασυνήθιστα και σπάνια γεωλογικά χαρακτηριστικά. Επειδή το αλάτι είναι εξαιρετικά υδατοδιαλυτό, οι μεγάλες ποσότητες αλατιού δεν επιβιώνουν συνήθως για πολύ στην επιφάνεια.

ASSOCIATED PRESS

 Μόνο λίγες σπηλιές αλατιού ανά την υφήλιο είναι μεγαλύτερες από ένα χιλιόμετρο σε μήκος. Οι αλμυρές σπηλιές τείνουν να υπάρχουν μόνο σε άγονες περιοχές, όπως η περιοχή γύρω από τη Νεκρά Θάλασσα, η οποία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της γης και είναι πολύ αλμυρή για να επιβιώσουν ζώα.

Πηγή: Associated Press