Μελέτη Λύτρα και Τσιόδρα προειδοποιούσε το 2017: Διαχρονικά υψηλή θνητότητα όταν πιέζεται το ΕΣΥ

Συγκρίνοντας δύο μελέτες των καθηγητών Λύτρα - Τσιόδρα: Κοινά συμπεράσματα σε δημοσίευση για την γρίπη (2017) και για τον Covid-19 (σήμερα).

Η νέα μελέτη Λύτρα - Τσιόδρα συνδέει ευθέως την αύξηση της θνητότητας με την αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, τονίζοντας ότι: Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής. σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα. (ανάρτηση καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα στο Twitter).

Πίεση στο ΕΣΥ ίσον θάνατοι: 2021 όπως 2017

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι δύο διακεκριμένοι καθητητές διεξάγουν επιστημονική έρευνα προκειμένου να εντοπίσουν τα αίτια της αυξημένης θνητότητας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε μελέτη που δημοσίευσαν οι Θοδωρής Λύτρας και ο Σωτήρης Τσιόδρας στο IDWeek - το σημαντικότερο και μεγαλύτερο λοιμωξιολογικό συνέδριο - για το 2017 σε σχέση με περιστατικά γρίππης της περιόδου 2016 – 2017 στην Ελλάδα, προέκυψε ως βασικό συμπέρασμα ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου σε διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτων ήταν μεγέθους 2,6 φορές περισσότερο στους ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Στις 7 Οκτωβρίου 2017, πριν από τέσσερα χρόνια ακριβώς, οι καθηγητές Λύτρας και Τσιόδρας στη μελέτη που συνυπέγραφαν με τίτλο: «1995 - Βαριά γρίπη, Ελλάδα 2016-2017: Αποτυχίες στο εμβολιασμό για γρίπη τύπου Α και παράγοντες κινδύνου για φτωχά αποτελέσματα (1995. Severe Influenza; Greece 2016-2017: Vaccine Failures in Type A Influenza and Risk Factors for Poor Results), σημείωναν χαρακτηριστικά: «Εξετάσαμε παραγοντες κινδύνου (ρίσκου) για θανάτους που σχετίζονται με βαριά γρίπη στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2016-2017. Επίσης αναλύσαμε στοιχεία (data) σχετικά με τον εμβολιασμό για γρίπη». Και καταλήγουν: «Οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και η διαμόρφωση μιας κατάστασης που υποβαθμίζει το ανοσοποιητικό ήταν παράγοντες κινδύνου για θάνατο την εποχή που κυριάρχησε η γρίπη AH3N2 στην Ελλάδα. Οι αποτυχίες του εμβολιασμού σημειώθηκαν συχνότερα σε ασθενείς με γρίπη τύπου Α. Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από το σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας ή από τον κίνδυνο για θάνατο σε αυτήν την ομάδα σοβαρής γρίπης».

Παρόμοια μελέτη που παρουσιάστηκε από τους ίδιους, επίσης στο IDWeek, το 2016 και αφορούσε την εποχιακή γρίπη περιόδου 2015 - 2016 στην Ελλάδα. Και εκείνη η έρευνα έδειξε ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ είχαν 16,9 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με διασωληνωμένους ασθενείς εντός ΜΕΘ.

Στοιχεία πανεπιστημίου John Hopkins. Θάνατοι ανά χώρα λόγω Covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Μέσος όρος εβδομάδας ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Στοιχεία πανεπιστημίου John Hopkins. Θάνατοι ανά χώρα λόγω Covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Μέσος όρος εβδομάδας ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Huffpost Greece

«Καμπανάκια» για αναβάθμιση του ΕΣΥ

Η πρόσφατη μελέτη Λύτρα - Τσιόδρα για την θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ στη διάρκεια της πανδημίας ήρθε σε μία χρονική στιγμή, όπου τα στοιχεία ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων με παγκόσμιο κύρος όπως το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που πλήττονται βαριά από το τέταρτο κύμα.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα με τις καμπύλες των επιβεβαιωμένων θανάτων, η χώρα μας βρίσκεται στη ”δεύτερη ταχύτητα” της Ευρώπης αυτή την ώρα, μαζί με τις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Έντονα προβληματική κατάσταση παρουσιάζεται και στη Αυστρία, ενώ στην δυτική Ευρώπη φαίνεται να περιορίζονται σταδιακά οι ανθρώπινες απώλειες.

Η εικόνα αυτή δικαιώνει τους επιστήμονες που φωνάζουν για την ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει το ΕΣΥ, καθώς και για την επιτακτική ανάγκη επανεκπαίδευσης του υγειονομικού προσωπικού.

Δημοφιλή