ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/06/2019 13:36 EEST

Μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων η Τίνα Σταυρινάκη

unhcr

Η διάσκεψη των κρατών μερών στη σύμβαση του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων (CERD) εξέλεξε τη δικηγόρο Τίνα Σταυρινάκη ως ανεξάρτητη εμπειρογνώμονα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων αποτελείται από 18 μέλη-ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και επιβλέπει την εφαρμογή της σύμβασης από τα κράτη, η δε θητεία των μελών-ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων είναι τετραετής.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία, αν λάβει κανείς υπόψη ότι 180 κράτη-μέρη στη σύμβαση εξέλεξαν 9 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από όλες τις γεωγραφικές ομάδες του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται, ότι στην επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων υπηρέτησε ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας από το 2002 έως το 2009 ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος.

Η Τίνα Σταυρινάκη είναι εξειδικευμένη δικηγόρος στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με σειρά μελετών και άρθρων στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Η διδακτορική διατριβή της (στο Πανεπιστήμιο Paris 2 της Γαλλίας) εξέτασε το σύστημα των ατομικών αναφορών ενώπιον των Επιτροπών των Συμβάσεων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διετέλεσε επιστημονική συνεργάτιδα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και νωρίτερα του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η ενασχόλησή της με την καταπολέμηση του ρατσισμού και του ρατσιστικού εγκλήματος είναι ευρέως γνωστή, ως συνιδρύτριας και βοηθού συντονίστριας του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Στο πλαίσιο του Δικτύου, συντονίζει εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της ΕΕΔΑ, 47 φορείς της κοινωνίας των πολιτών οι οποίοι παρέχουν υποστήριξη και έρχονται σε επαφή με θύματα ρατσιστικής βίας.

Με την ιδιότητά της αυτή, συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και στην ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα.

Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης, συγχαίρει την κ. Σταυρινάκη για «την επιτυχία της που αποτελεί μεγάλη τιμή για την χώρα και της ευχόμαστε παραγωγική θητεία».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)