«Μην χαλαρώνετε τους ελέγχους»: Πιέσεις των δανειστών για πάταξη της φοροδιαφυγής

«Μην χαλαρώνετε τους ελέγχους»: Πιέσεις των δανειστών για πάταξη της φοροδιαφυγής
Eurokinissi

«Μην χαλαρώνετε τους ελέγχους». Αυτό είναι το μήνυμα που συνεχίζουν να στέλνουν οι δανειστές στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην δημιουργηθεί «τρύπα» στα Δημόσια έσοδα σε μια περίοδο που η πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη εν όψει της εποχής μετά τη λήξη των Μνημονίων.

Οι ελεγκτές επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι ο φοροελεγκτικός μηχανισμός δεν πρέπει να χαλαρώσει. Το αντίθετο, όπως αναφέρουν διαρκώς ο μόνος τρόπος για να παταχθεί η φοροδιαφυγή ή η φοροαποφυγή είναι να ενταθούν οι έλεγχοι. Στόχος είναι να ενταθεί το αίσθημα σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις ότι όσοι επιχειρούν απόκρυψη εισοδημάτων θα εντοπιστούν και τότε θα πέσει βαρύς ο φορολογικός «πέλεκυς».

Αντίστοιχες είναι οι πιέσεις των δανειστών αναφορικά και με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους δανειστές, οι διαδικασίες για τις κατασχέσεις είτε εισοδημάτων, είτε προσωπικής περιουσίας θα πρέπει να επιταχυνθούν προκειμένου να αποτραπεί να «φουντώσει» ένα νέο κίνημα «δεν πληρώνω». Αυτό θα μπορούσε να προκύψει εξαιτίας της δεδομένης αδυναμίας πληρωμής των φόρων από ένα μεγάλο μέρος των φορολογούμενων, είτε εξαιτίας δημιουργίας κλίματος εξόδου από την κρίση.

Έλεγχοι παντού

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να στήσει ένα «δίχτυ» σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, προκειμένου αρχικά να αποτρέψει και (αν αυτό δεν είναι δυνατό) στη συνέχεια να εντοπίσει όσους φοροδιαφεύγουν. Ο μηχανισμός διαθέτει τη δυνατότητα διασταύρωσης όλων των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και επιχειρήσεων, προκειμένου να υπολογιστούν οι δαπάνες και άρα στη συνέχεια να εκτιμηθεί εάν αυτές αντιστοιχούν στα δηλωθέντα εισοδήματα.

Ταχύτερα και ευκολότερα γίνεται πλέον και ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων, προκειμένου να συγκριθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα με το ύψος των τραπεζικών τους λογαριασμών. Αυτού του είδους οι έλεγχοι μάλιστα δεν σταματούν μόνο στις τράπεζες στην Ελλάδα, αλλά προχωρούν και στο εξωτερικό προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα για την πραγματική περιουσιακή κατάσταση του ελεγχόμενου.

Βασικό εργαλείο στον εντοπισμό πράξης φοροδιαφυγής είναι και η αύξηση των συναλλαγών μέσω «ηλεκτρονικού χρήματος». Η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών βοηθούν στην καταγραφή μέσω των τραπεζών όλων των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για τις ελεγκτικές αρχές είναι να εντοπιστούν τα «παράνομα» POS τα οποία αποτελούν «τρύπα» στο σύστημα ελέγχου.

Σε αυτό οι ελεγκτικές αρχές ζητούν και τη βοήθεια των καταναλωτών, καθώς τα «πλαστά» μηχανήματα ή αυτά που δεν περνούν από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν καταγράφονται στην εφορία και ως εκ τούτου οι συναλλαγές αυτές δεν υπολογίζονται ούτε στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου, ούτε βέβαια στις μηνιαίες «φορολοταρίες». Με λίγα λόγια ενώ ο καταναλωτής κάνει τις συναλλαγές τους με «πλαστικό χρήμα» δεν έχει κανένα από τα φορολογικά προνόμια.

Δημοφιλή