ΔΙΕΘΝΕΣ
11/01/2020 18:07 EET | Updated 11/01/2020 19:07 EET

«Μην πετάξεις, μην το κάνεις»: Τα προφητικά λόγια της συζύγου στον πιλότο της μοιραίας πτήσης

Τι της απάντησε ο άτυχος κυβερνήτης στην τελευταία συνομιλία τους.

ASSOCIATED PRESS

Η χήρα του πιλότου του ουκρανικού επιβατικού αεριωθούμενου που συνετρίβη στο Ιράν αποκάλυψε ότι είχε προτρέψει το σύζυγό της να μην πετάξει το αεροπλάνο λόγω των φόβων της για την ασφάλειά του στην τελευταία τους συνομιλία.

Η Κατερίνα Γκαπονένκο δήλωσε στο Sky News ότι η ίδια και ο Βολοντίμιρ, που είχαν μαζί δύο νεαρές κόρες ηλικίας 11 και 6 ετών αντίστοιχα, περίμεναν ότι η πτήση από το Κίεβο προς την Τεχεράνη και πίσω θα ακυρωνόταν λόγω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Οταν έμαθε ότι η πτήση θα γινόταν κανονικά είπε ότι αισθάνθηκε πολύ ανήσυχη. «Του είπα: ″Μην πετάξεις, μην το κάνεις″. Αλλά μου απάντησε: ″Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Αν είναι προγραμματισμένο να γίνει η πτήση, πρέπει να πετάξω″⁣. Εγώ του ζήτησα να μείνει» ανέφερε η άτυχη γυναίκα.

Ο Γκαπονένκο, ένας πραγματικός επαγγελματίας και πολύ έμπειρος πιλότος με πολύχρονη εμπειρία, δεν θέλησε να απογοητεύσει τους επιβάτες του. Πιλόταρε το Boeing 737 από το Κίεβο στην Τεχεράνη στις 7 Ιανουαρίου.

Ο κυβερνήτης επρόκειτο να επιστρέψει το αεροσκάφος στην πατρίδα του το επόμενο πρωί, παρόλο που εν τω μεταξύ το Ιράν είχε πυροδοτήσει βαλλιστικούς πυραύλους σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ για να εκδικηθεί για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί.

Η σύζυγός του ανέφερε ότι η αναχώρηση της πτήσης 752 καθυστέρησε μια ώρα - άγνωστο γιατί. Οταν τελικά απογειώθηκε, το αεροπλάνο έμεινε στον αέρα για λιγότερο από 2 λεπτά προτού περικυκλωθεί από φλόγες και συντριβεί.

Και οι 176 επιβάτες και πλήρωμα σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της.

Η ίδια διερωτήθηκε γιατί οι ουκρανικές αρχές επέτρεψαν να γίνει η πτήση δεδομένης της κατάστασης ασφάλειας στο Ιράν εκείνη τη στιγμή.

«Ηταν αποστολή αυτοκτονίας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στις κόρες της είπε: «Δεν καταλαβαίνουν γιατί συνέβη αυτό, δεν καταλαβαίνουν τι τους περιμένει στο μέλλον, περιμένουν τον μπαμπά τους και εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα επιστρέψει».

Περιγράφοντας τον σύζυγό της, είπε: «Είμαι περήφανη γι ’αυτόν».

Πηγή: Skynews