Μενδώνη: Το ΕΜΣΤ δεν ανοίγει ούτε πρόχειρα, ούτε βιαστικά

Πριν από το Πάσχα τα επίσημα εγκαίνια. Άμεσα ο διορισμός διευθυντή, μέσα στο 2020 η προκήρυξη της θέσης.
Φωτογραφία: Eurokinissi

Χαρακτηρίζοντας τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου ως «ιστορική μέρα», καθώς «το ΕΜΣΤ ανοίγει για πρώτη φορά με τις μόνιμες συλλογές του», η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έδωσε το πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο άνοιξε επιτέλους τις πύλες του για μία δοκιμαστική περίοδο ενός μήνα μέχρι τα επίσημα εγκαίνια -τα οποία δεν προσδιορίστηκαν επακριβώς χρονικά, αλλά σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, θα γίνουν πριν το Πάσχα.

Οι πρώτοι επισκέπτες στο ιστορικό κτίριο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου επί της Λεωφόρου Συγγρού το πρωί της Δευτέρας ήταν οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Σχολείου της Πλάκας και ακολούθησαν οι εκπρόσωποι του Τύπου, αλλά και καλλιτέχνες.

Στις 25 και 26 Φεβρουαρίου, το ΕΜΣΤ θα συνεχίσει να δέχεται ομάδες μαθητών, ενώ το Μουσείο θα ανοίξει για το κοινό στις 28 Φεβρουαρίου, με ελεύθερη είσοδο για όλο τον Μάρτιο.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, μετά από μία αναδρομή της περιπετειώδους ιστορίας του ΕΜΣΤ, από τον ιδρυτικό νόμο του 1997 (για την ίδρυση του συγχρόνως με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, «το αδελφό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια») και την τοποθέτηση το 2000, της πρώτης διευθύντριας Άννας Καφέτση, η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις 14 διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού που έχουν ασχοληθεί με το άνοιγμα και τα εγκαίνια του ΕΜΣΤ, λέγοντας «είμαστε η 15η», όπως και στις ημερομηνίες - σταθμούς και τον πρώτο στόχο που ήταν να εγκαινιαστεί το Μουσείο το 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

ΥΠΠΟΑ
ΥΠΠΟΑ

Φτάνοντας στο σήμερα, η κ. Μενδώνη σημείωσε: «Θέλω να τονίσω ότι το Μουσείο δεν ανοίγει ούτε πρόχειρα, ούτε βιαστικά. Ανοίγει με τα έργα της μόνιμης συλλογής του, εκτεθειμένα κατ’ εφαρμογή των μελετών που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Μουσείων το 2019. Αυτή άλλωστε ήταν και η αποστολή της μεταβατικής διεύθυνσης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ο διευθυντής που θα τοποθετηθεί στη συνέχεια θα προβεί στις όποιες αλλαγές κρίνει ότι θα είναι προσφορότερες για να υποστηρίξουν το αφήγημα του Μουσείου».

Άμεσα ο διορισμός διευθυντή

Το ΕΜΣΤ άνοιξε, όπως είχε άλλωστε ανακοινωθεί, με τη μεταβατική διεύθυνση. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, η θέση του διευθυντή θα πληρωθεί άμεσα -μέχρι τα επίσημα εγκαίνια, τα οποία θα τελέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- και η θητεία του θα είναι διετής. Παράλληλα, μέσα στο 2020 θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη θέση του διευθυντή -ο διαγωνισμός θα είναι διεθνής, όπως και η επιτροπή- ενώ δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας θα έχει και ο νέος διευθυντής. Επίσης, όπως σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ «άμεσα δημιουργείται θέση διοικητικού και οικονομικού Προϊσταμένου».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Το κτίριο Φιξ μεταβιβάζεται στο ΕΜΣΤ από την Αττικό Μετρό

Εκτός από αύξηση του προϋπολογισμού για λειτουργικά έξοδα, κυρίως ενόψει προσλήψεων προσωπικού, η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι «με νομοθετική ρύθμιση και με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, το κτήριο το οποίο σήμερα εξακολουθεί να ανήκει στην Αττικό Μετρό, θα μεταβιβαστεί οριστικά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», ενώ όπως είπε ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού -και project manager του ΕΜΣΤ- Νικόλας Γιατρομανωλάκης σχεδιάζεται και «η σύνδεση, η φυσική σύνδεση του ΕΜΣΤ με το σταθμό Συγγρού - ΦΙΞ».

Οι ευχαριστίες σε Άννα Καφέτση και Κατερίνα Κοσκινά

Εκτός από τις ευχαριστίες σε «όλες τις πολιτικές ηγεσίες, και τις 14, διότι ο καθένας με τον τρόπο του, άλλος πιο αποτελεσματικά, άλλος λιγότερο αποτελεσματικά, συνέβαλε στο να φτάσουμε σήμερα εδώ που είμαστε» και σε όλα τα ΔΣ μέχρι σήμερα, όπως και στους εργαζομένους, η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε τόσο την Άννα Καφέτση, όσο και την Κατερίνα Κοσκινά, λέγοντας «θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω από καρδιάς την κ. Καφέτση η οποία για πολλά χρόνια ήταν εδώ και είχε τη δική της προσφορά. Θα ήθελα ειλικρινά να ευχαριστήσω την Κατερίνα Κοσκινά, η οποία στο χρόνο που έμεινε, δούλεψε συστηματικά. Και να μην ξεχνάμε ότι εκείνη ήταν αυτή η οποία συνέταξε τις τελευταίες μελέτες που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Μουσείων και οι οποίες εφαρμόζονται».

Γιώργος Αγουρίδης, μέλος ΔΣ του ΙΣΝ -η δωρεά των 3 εκατ. του οποίου υπήρξε καθοριστική για το άνοιγμα του Μουσείου-, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στη συνέντευξη Τύπου για το άνοιγμα του ΕΜΣΤ.
Γιώργος Αγουρίδης, μέλος ΔΣ του ΙΣΝ -η δωρεά των 3 εκατ. του οποίου υπήρξε καθοριστική για το άνοιγμα του Μουσείου-, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στη συνέντευξη Τύπου για το άνοιγμα του ΕΜΣΤ.
Φωτογραφία: Eurokinissi
Φωτογραφία: Eurokinissi

Γιώργος Αγουρίδης: Κάλλιο αργά, παρά ποτέ!

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και όλων μας στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», θέλω να δηλώσω ότι σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα για μας. Δεν βρισκόμαστε απλώς στο άνοιγμα ενός ακόμη Μουσείου, συμμετέχουμε σε μια γιορτή, ή τουλάχιστον στα προεόρτια μιας γιορτής που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες με τα επίσημα εγκαίνια» είπε ο κ. Αγουρίδης αναφερόμενος στη δωρεά των 3 εκατ. ευρώ που το Ίδρυμα επανέφερε και πρόσθεσε: «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ! Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Μουσείου στις οποίες αναφέρθηκε λεπτομερώς η κ. υπουργός, ήταν τόσο μεγάλες που το Ίδρυμα αναγκάστηκε να ανακαλέσει τη δωρεά του, κατά την πάγια πρακτική του. Και υπό άλλες συνθήκες, δεν θα είχε επανέλθει. Γνωρίζοντας όμως τι σημαίνει να είναι η Αθήνα, η μόνη ίσως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, κάναμε την εξαίρεση και είμαστε εδώ σήμερα πανευτυχείς. Η συλλογή εγκαταστάθηκε και η καρδιά του Μουσείου ξεκίνησε να χτυπάει...»

Φωτογραφία: Eurokinissi

Μόνιμη συλλογή

Στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής παρουσιάζονται 172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με τρεις κατευθύνσεις: Αναφορές μνήμης - Διεκδικήσεις - Πολιτικές αφηγήσεις, Όρια και διελεύσεις και Ετεροτοπίες - Μυθολογίες του οικείου - Νέες προοπτικές.

Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο -1 παρουσιάζεται έκθεση με τίτλο ΕΜΣΤ Ανοιχτό. Το ΕΜΣΤ και οι ιστορίες του, όπου παρουσιάζεται η ιστορία του μουσείου, μέσα από ένα Οπτικό Χρονολόγιο, από την έναρξη της λειτουργίας του. Οι εκθέσεις, οι δράσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η μετακίνηση του μουσείου από χώρο σε χώρο καθόρισαν την πορεία του μέχρι την εγκατάστασή του στη μόνιμη στέγη του. Το Χρονολόγιο συστήνει ξανά στο κοινό το παρελθόν του μουσείου που διαμόρφωσε το παρόν του. Τους επόμενους μήνες η έκθεση θα πλαισιωθεί με επιπλέον δράσεις.

Στο Project Room του μουσείου, στο οποίο θα παρουσιάζονται νέα έργα και παραγωγές, φιλοξενείται η βιντεο- εγκατάσταση In Vitro των καλλιτεχνών Larissa Sansour και Soren Lind, μια ταινία διάρκειας 28’, η οποία ήταν η επίσημη συμμετοχή της Δανίας στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2019.

ΕΜΣΤ
ΕΜΣΤ
Φωτογραφία: Eurokinissi
ΕΜΣΤ
ΕΜΣΤ
Φωτογραφία: Eurokinissi

Μόνιμη Συλλογή - Καλλιτέχνες

-1
Ανδρέας Αγγελιδάκης, Μαρία Παπαδημητρίου, Young-Hae Chang Heavy Industries.

Ισόγειο
Νίκος Αλεξίου, Μάρκος Χατζηπατέρας, Young-Hae Chang Heavy Industries.

1ος όροφος
Σενγκ Τσούιν Πακ, Ναυσικά Πάστρα, Άρτεμις Ποταμιάνου.

2ος όροφος
Δημήτρης Αληθεινός, Φράνσις Άλις, Στήβεν Αντωνάκος, Κουτλούγκ Αταμάν, Κωστής Βελώνης, Κέντελ Γκιρς, Γιώργος Γυπαράκης, Κοκέν Εργκούν, Έμιλι Ζασίρ, Θόδωρος,γλύπτης, Βλάσης Κανιάρης, Νίκος Κεσσανλής, Πάνος Κοκκινιάς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Κουνέλλης, Γιώργος Λάππας, Άντρεα Μπάουερς, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Μπουτέας, Άνταμ Μπρούμπεργκ & Όλιβερ Σάναριν Γιώργος Ξένος, Σενγκ Τσούιν Πακ, Ηλίας Παπαηλιάκης, Γουαλίντ Ράαντ και Ομάδα Άτλας, Άλαν Σεκούλα, Σωτήρης Σόρογκας, Άσπα Στασινοπούλου, Στέφανος Τσιβόπουλος, Μάκης Φάρος, Τζοάνα Χατζηθωμάς & Χαλίλ Γιορεϊγκέ Μόνα Χατούμ, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

3ος όροφος
Καρλ Αντρέ, Αθανάσιος Αργιανάς, Μπιλ Βιόλα, Ντίκος Βυζάντιος, Κάρλος Γκαραϊκόα, Ναν Γκόλντιν, Πέντρο Καμπρίτα Ρέις, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιώργος Λαζόγκας, Γιάννης Μίχας, Κάρλος Μότα, Νίκος Ναυρίδης, Σιρίν Νεσάτ, Παντελής Ξαγοράρης, Λήδα Παπακωσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Παύλος, Όλιβερ Ρέσλερ, Στιβ Ρόντεν, Λουκάς Σαμαράς, Δανάη Στρατού, Σπένσερ Τιούνικ, Κώστας Τσόκλης, Χρύσα.

4ος όροφος
Νίκος Αλεξίου, Τζανίν Αντονί, Δανιήλ, Χάρις Επαμεινώνδα, Ίλια Καμπακόφ Νίκη Καναγκίνη, Κιμσούτζα, Μπία Ντάβου, Ζάφος Ξαγοράρης, Νίνα Παπακωσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου Γιώργος Χατζημιχάλης, Μόνα Χατούμ, Χρύσα.

ΕΜΣΤ
ΕΜΣΤ
Φωτογραφία: Eurokinissi
ΕΜΣΤ, άποψη του κτιρίου
ΕΜΣΤ, άποψη του κτιρίου
Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοφιλή