Μένει φεύγοντας το ΔΝΤ: Πώς θα παραμείνει «παίκτης», χωρίς να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του

Μένει φεύγοντας το ΔΝΤ: Πώς θα παραμείνει «παίκτης», χωρίς να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του
Yuri Gripas / Reuters

Μένει φεύγοντας το ΔΝΤ, το οποίο δεν θα ενεργοποιήσει το τρίτο πρόγραμμα, ούτε θα εκταμιεύσει χρήματα προς την Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά θα παραμείνει ενεργός παίκτης στο μηχανισμό μεταμνημονιακής εποπτείας τον οποίο ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Τα ιδιαίτερα προσεκτικά, αλλά και χαρακτηριστικά αργά, βήματα μεταξύ Βερολίνου και Ταμείου προκειμένου να βρεθεί το κοινό πλαίσιο λειτουργίας για την επόμενη ημέρα, δείχνουν ότι οι δύο πλευρές δεν θέλουν να ταράξουν τα νερά. Το Ταμείο μοιάζει να κάνει τα περισσότερα βήματα υποχώρησης προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα του Βερολίνου.

Το πλαίσιο για τη μεταμνημονιακή συμμετοχή του ΔΝΤ φαίνεται πως ολοκληρώνεται και το Ταμείο ετοιμάζει ένα νέο ακόμα πιο ευέλικτο σχέδιο λειτουργίας προκειμένου να παραμείνει με ένα νέο τρόπο στην Ευρώπη. Σε αυτό το κλίμα το Ταμείο φαίνεται να βρήκε την απαιτούμενη ευελιξία προκειμένου να αποδεχθεί τις απαιτήσεις του Βερολίνου.

Το μεγαλύτερο θέμα που είναι η βιωσιμότητα του χρέους το ΔΝΤ θα το καλύψει με τεχνάσματα προκειμένου να ικανοποιήσει και το εσωτερικό του, αλλά και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και κυρίως τη Γερμανία. Η σταδιακή αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα είναι ένας από τους τρόπου που σύμφωνα με πληροφορίες επιλέχθηκε προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα

Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο θα κρίνει τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους «με δόσεις» και ανάλογα την εφαρμογή των μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους. Με αυτό τον τρόπο τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί θα αποφύγουν τον σκόπελο της έκθεσης για τη συνολική βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και μαζί τον κίνδυνο οι αγορές να αντιδράσουν επιθετικά στο ενδεχόμενο αρνητικών νέων.

Το σχέδιο εξόδου

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τόσο η Γερμανία όσο και το Ταμείο επιθυμούν να αποφευχθούν οι εντάσεις με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να αναζητούν συμβιβασμός Η διαφορά είναι ότι το Βερολίνο έχει τη δυνατότητα αυτή την εποχή να ορίσει τα πράγματα και ως εκ τούτου να πιέσει το Ταμείο να αποδεχθεί τις Γερμανικές απαιτήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε βέβαιη για την παραμονή του Ταμείου στην Ελλάδα, αποφεύγοντας όμως να αποσαφηνίσει το μοντέλο.

Η αποστροφή της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεσμευμένο με την Ελλάδα, δείχνει ότι το Ταμείο επιθυμεί να παραμείνει ενεργό στην εποπτεία της χώρας τουλάχιστον μέχρι ολοκληρωθεί η περίοδος των υψηλών πλεονασμάτων.

«Tο ΔΝΤ μπορεί ασφαλώς να εμπλακεί και να εμπλακεί με διάφορους τρόπους, με διάφορα εργαλεία. Θα κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, θα δούμε και όλες τις επιλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εμπλακούμε στην Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τότε θα υπάρξει μια ας πούμε ”αποκάλυψη”, η οποία θα γίνει πολύ πιο σαφής στις 21 Ιουνίου. Τότε θα υπάρξει μια συνάντηση του Eurogroup και τότε θα γίνει σε όλους σαφές το τι εννοώ», είπε η κα Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με οικονομική στήριξη ή μόνο με επίβλεψη.

Δημοφιλή