Μήνυση κατά του Μασκ από επενδυτές του Twitter για «χειραγώγηση» μετοχών κατά την εξαγορά τους

Έρευνα διεξάγεται και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των Ηνωμένων Πολιτειών.
DADO RUVIC via REUTERS

Επενδυτές της Twitter Inc κατέθεσαν μήνυση κατά του Έλον Μασκ, ισχυριζόμενοι ότι χειραγώγησε την τιμή της μετοχής της εταιρείας, έτσι ώστε να πέσει και να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο σε χαμηλότερη τιμή.

Οι επενδυτές είπαν ότι ο Μασκ εξοικονόμησε 156 εκατομμύρια δολάρια παραλείποντας να αποκαλύψει ότι είχε αγοράσει περισσότερο από το 5% του Twitter μέχρι τις 14 Μαρτίου και τώρα ζητούν από τα δικαστήρια να αποζημιωθούν για την ζημιά που υπέστησαν.

Αν και δεν ζητάνε αποζημίωση από την Twitter Inc, εντούτοις στο κατηγορητήριο εμπλέκεται και το όνομα της εταιρείας αφού θεωρούν ότι είχε την υποχρέωση να ερευνήσει τη στάση του Μασκ.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε την Τετάρτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, οι επενδυτές είπαν ότι ο Μασκ συνέχισε να αγοράζει μετοχές μετά από αυτό και τελικά αποκάλυψε στις αρχές Απριλίου ότι κατείχε το 9,2% της εταιρείας.

«Με την καθυστέρηση της αποκάλυψης του μερίδιού του στο Twitter, ο Μασκ συμμετείχε σε χειραγώγηση της αγοράς και αγόρασε μετοχές του Twitter σε τεχνητά χαμηλή τιμή», δήλωσαν οι επενδυτές, με επικεφαλής τον κάτοικο της Βιρτζίνια, Γουίλιαμ Χερέσνιακ.

Μέχρι στιγμής ούτε ο Μασκ αλλά ούτε ο δικηγόρος του έχουν κάνει κάποιο σχόλιο. Ενώ και η Twitter Inc, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι επενδυτές είπαν ότι η πρόσφατη πτώση της μετοχής της Tesla έθεσε την δυνατότητα του Μασκ να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter σε «μεγάλο κίνδυνο», καθώς έχει βάλει ενέχυρο τις μετοχές του, ως εγγύηση, για να εξασφαλίσει τα δάνεια που χρειάζεται για να αγοράσει την εταιρεία.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία ο Μασκ επέλεξε να αποκαλύψει το μερίδιο αγοράς των μετοχών του, έχει ήδη οδηγήσει σε έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε η Wall Street Journal.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) απαιτεί από κάθε επενδυτή που αγοράζει μερίδιο που υπερβαίνει το 5% σε μια εταιρεία, να αποκαλύψει τον αριθμό των μετοχών του εντός 10 ημερών από την υπέρβαση του ορίου.

Οι επενδυτές είπαν επίσης ότι η δημόσια κριτική από τον Έλον Μασκ για την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου ενός tweet της 13ης Μαΐου που ανέφερε ότι η εξαγορά ήταν «προσωρινά σε αναμονή» έως ότου το Twitter αποδείξει ότι τα spam bots (ο αριθμός των ψεύτικων λογαριασμών) αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 5% των χρηστών του, ισοδυναμούσε με μια προσπάθεια να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πτώση στην τιμή της μετοχής.

Ο Μασκ υποσχέθηκε την Τετάρτη να αυξήσει την προσφορά του κατά 6,25 δισεκατομμύρια δολάρια για το Twitter, σημάδι ότι εξακολουθεί να εργάζεται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαΐου, σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ, κατατέθηκε μήνυση εις βάρος του Έλον Μάσκ, από συνταξιοδοτικό ταμείο της Φλόριντα, που επιδιώκει να βάλει φρένο στη συμφωνία, με βάση ότι κάποιοι άλλοι «ισχυροί» μέτοχοι του Twitter Inc. υποστήριζαν την εξαγορά, κάτι που παραβιάζει τον νόμο της Πολιτείας. Σε αντίθεση με την μήνυση που κατέθεσε ο Γουίλιαμ Χερέσνιακ, ο οποίος δεν επιδιώκει να «μπλοκάρει» την εξαγορά.