Mήπως το ρούτερ σας παρακολουθείται από ρώσους χάκερ; Έτσι θα καταφέρετε να παραμείνει ασφαλές

Mήπως το ρούτερ σας παρακολουθείται από ρώσους χάκερ; Έτσι θα καταφέρετε να παραμείνει ασφαλές
CASEZY via Getty Images

Χάκερ υποστηριζόμενοι από τη ρωσική κυβέρνηση πιθανότατα έχουν μολύνει ρούτερ ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ολόκληρο τον κόσμο σε μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας που στοχεύει κυβερνητικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις και υποδομές κρίσιμης σημασίας. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν πρόσφατα αμερικανοί και βρετανοί αξιωματούχοι οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι σκοπεύουν να κινηθούν από κοινού κατά των επιθέσεων αυτών.

Οι κυβερνοπειρατές στοχεύουν στα ρούτερ που συγκροτούν βασικό τμήμα της υποδομής του διαδικτύου, σε μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να εξαπολυθούν επιθέσεις.

«Όταν βλέπουμε κακόβουλη δραστηριότητα στο διαδίκτυο, είτε προέρχεται από το Κρεμλίνο είτε από άλλους κακόβουλους δράστες, θα την αποκρούσουμε» είπε ο Robert Joyce, συντονιστής του Λευκού Οίκου για θέματα κυβερνοασφάλειας.

Ο Ciaran Martin, ο επικεφαλής του βρετανικού Κέντρου Εθνικής Κυβερνοασφάλειας, υποστήριξε ότι μπορεί να έχουν μπει στο στόχαστρο «εκατομμύρια μηχανήματα» για να χρησιμοποιηθούν «σε περιόδους εντάσεων».

Σήμερα βέβαια η υπηρεσία ασφαλείας για το διαδίκτυο του FBI έσπευσε να ηρεμήσει τους πολίτες επισημαίνοντας πως και να έχουν γίνει επιθέσεις από ρώσους χάκερ αφορούν πολιτικούς και στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων αποκλειστικά.

Τα θύματα εντοπίστηκαν μέσω μιας σειράς ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, αναφέρει συνοδευτική επιστολή που εκδόθηκε από την ομάδα ηλεκτρονικής αντίδρασης έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε πως από το 2015 έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες που εμπλέκουν τη Ρωσία σε ανάλογα σκάνδαλα.

Πώς θα κρατήσεις το ρούτερ σου ασφαλές;

Σε κάθε περίπτωση οι πιθανότητες να έχετε πέσει θύμα χάκερ κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο είναι πολλές. Για να βεβαιωθείτε πως το ρούτερ σας είναι εν μέρει ασφαλές μπορείτε να προχωρήσετε στις παρακάτω ενέργειες.

-Αν χρησιμοποιείτε ένα ρούτερ το οποίο σας προμήθευσε η εταιρεία-πάροχος του ίντερνετ σας, τότε καλό θα ήταν να κλειδώσετε από τις ρυθμίσεις την είσοδο στο πρόγραμμα διαχείρισης του ρούτερ. Για να εισέλθετε όμως στις ρυθμίσεις θα σας ζητηθεί ένα όνομα χρήστη (user name) κι ένα συνθηματικό (password). Σε πολλά ρούτερ τα user name/password είναι αντίστοιχα admin/admin. Αν δεν τα αλλάξετε, είναι πιθανό να μπορεί να μπει κάποιος τρίτος και να κάνει ό,τι θέλει στο ρούτερ σας.

-Αφού ασφαλίσετε την είσοδο στο ρούτερ σας, καλό θα ήταν να ασφαλίσετε και το ασύρματο δίκτυο σας γιατί αυτό είναι που κινδυνεύει. Μεταβείτε στις κατάλληλες ρυθμίσεις και κάντε τα δέοντα.

Όταν βρίσκεστε σε αυτές τις ρυθμίσεις, βεβαιωθείτε πως τα πάντα έχουν αλλάξει και είναι τόσο ασφαλή όσο τουλάχιστον γίνεται. Για καλό και για κακό αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης από αυτούς που είχε επιλέξει η εταιρεία και βεβαιωθείτε πως πρόκειται για κάτι σύνθετο που δύσκολα μπορεί κάποιος να μαντέψει.

Πηγή: Ιndependent

Δημοφιλή