ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/01/2019 19:18 EET | Updated 10/01/2019 19:35 EET

Μέρκελ: «Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό για όσα κατάφερε παρά τις δυσκολίες»

Εφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης.

Reuters

Ευχαριστίες προς την Ελλάδα για αυτά που κατάφερε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων, όπως και για τον συνολικό της ρόλο στα Βαλκάνια, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης και συναντήθηκε με τον  πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα κλείνει έναν δύσκολο κύκλο στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική.

«Ο ελληνικός λαός πέρασε από μια πολύ δύσκολη φάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτά τα οποία κατάφερε η Ελλάδα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων και αυτά τα οποία προσφέρει ακόμα και σήμερα» είπε η κα. Μέρκελ. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς, τον οποίο χαρακτήρισε «ευρωπαϊκή πρόκληση».

«Εχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι» είπε ο πρωθυπουργός. «Παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, πιστεύω ότι έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και άλλων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που απειλούν το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και απέναντι σε αυτή ευρωπαϊκή πρόκληση πιστεύω και πάλι όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα θα ψάξουν να βρούνε λύση».