Συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη: Τι θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός

Βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας
Axel Schmidt / Reuters

Δεκατέσσερα χρόνια πριν, το 2005, η Άνγκελα Μέρκελ εκλεγόταν Καγκελάριος της Γερμανίας, θέση που κατέχει έως σήμερα. Κατά τη διάρκεια αυτων των ετών συναντήθηκε με πέντε Έλληνες πρωθυπουργούς, τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Λουκά Παπαδήμο, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα και πλέον ετοιμάζεται να υποδεχθεί στην καγκελαρία τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα και επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας στη διεθνή σκηνή, άρα και στο Βερολίνο. Σύμφωνα με συνεργάτες του, και τα τρία ταξίδια του Έλληνα πρωθυπουργού- σε Γαλλία πριν από λίγες ημέρες, σήμερα στη Γερμανία και στην Ολλανδία αμέσως μετά- έχουν ως βασικό στόχο την ανάδειξη της βελτιωμένης εικόνας της Ελλάδας και κυρίως των δυνατοτήτων της για μία αναπτυξιακή πορεία.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Άνγκελα Μέρκελ για το πρόγραμμα του και τις μεταρρυθμίσεις που ήδη εφαρμόζει αλλά και αυτές που σχεδιάζει, προκειμένου να τονίσει τις προοπτικές της χώρας. Γι αυτό και από το Μαξίμου χαρακτηρίζουν την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και την συνάντηση με την κυρία Μέρκελ, ως την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού διευκρινίζουν ότι εκτός από την τόνωση της αξιοπιστίας της χώρας, ένας άλλος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη από αυτό το ταξίδι είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ θα συζητήσει με την Άνγκελα Μέρκελ τις μεγάλες αναπτυξιακές δράσεις για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ταξιδεύει στο Βερολίνο για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με την Άνγκελα Μέρκελ τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς –άρα και να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις- η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί και τον μεγάλο στόχο της κυβέρνησης.

Αυτά πάντως που θα μπουν σίγουρα στο τραπέζι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το μεταναστευτικό, οι ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές αλλά και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς από το Μαξίμου επισημαίνουν ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο ξεκίνησε στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσουν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωσή της, ενώ δύο ώρες νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας και Υπουργό Οικονομικών ’Ολαφ Σολτς.

Για «ευρεία ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα διμερώς, αλλά βεβαίως πρωτίστως και ως Ευρωπαίους εταίρους» κάνουν λόγο και από τη γερμανική πλευρά, αποφεύγοντας να εκφράσουν κάποιες άλλες προσδοκίες από την συνάντηση Μέρκελ - Μητσοτάκη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ, επεσήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού και τόνισε ότι δεν θεωρεί χρήσιμο να εκφράζει κανείς πάντα προσδοκίες.

Πάντως, το ελληνικό ζήτημα θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό για την Άνγκελα Μέρκελ, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή που δείχνει να αμφισβητείται πιο έντονα στο εσωτερικό της χώρας σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν και έχοντας μπροστά της περιφερειακές εκλογές την 1 Σεπτεμβρίου για την εκλογή τοπικών κοινοβουλίων στο Βραδεμβούργο και τη Σαξονία και στις 27/9 στη Θουριγγία.

Δημοφιλή