ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2019 16:09 EEST | Updated 16/05/2019 16:21 EEST

Μέρκελ: Οταν λέμε τέλος, εννοούμε...τέλος!

Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε κατηγορηματικά, σχετικά με τα σενάρια περί μετάβασής της σε ισχυρό ρόλο στις Βρυξέλλες.

ASSOCIATED PRESS

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε (Πέμπτη 16 Μαϊου 2019) ότι δεν θα είναι διαθέσιμη για οποιοδήποτε πολιτικό αξίωμα μετά την τέταρτη θητεία της ως καγκελάριος, απορρίπτοντας τις εικασίες ότι θα μπορούσε να αναλάβει ένα σημαντικό πόστο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες.

«Δεν είμαι διαθέσιμη για περαιτέρω πολιτικά καθήκοντα, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται αυτά - συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης», ανέφερε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Οι εικασίες σχετικά με το μέλλον της καγκελαρίου φούντωσαν στο Βερολίνο μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, που εστίαζε σε μία συγκεκριμένη φράση της Μέρκελ: «Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένου και εμού, αυτό σημαίνει ότι αισθάνομαι ακόμη περισσότερο υποχρεωμένη να συμμετάσχω, ώστε να διασφαλίσω ότι η Ευρώπη θα έχει μέλλον»

Ωστόσο, η ίδια κάνει σαφές πλέον, ότι θεωρούσε πως έχει την ευθύνη να προωθήσει την ιδέα της Ευρώπης ως καγκελάριος - αλλά δεν εννοούσε  πως θα αναλάβει στο μέλλον μία νέα θέση.

Fabrizio Bensch / Reuters
H Aγκελα Μέρκελ και η Ανεγκρετ Κάρενμπάουερ σε στιγμιότυπο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η Μέρκελ - η παλαιότερη εν ενεργεία ηγέτης της Ευρώπης - ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η τέταρτη θητεία της ως καγκελάριος θα είναι η τελευταία και ότι δεν θα αναζητήσει καμία πολιτική θέση μετά τη λήξη της θητείας της, δρομολογώντας έτσι έξοδο από την πολιτική.

Τον Δεκέμβριο του 2018, παρέδωσε την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Η Καρενμπάουερ, αποκαλούμενη μερικές φορές «μίνι-Μέρκελ», δήλωσε προ ημερών ότι δεν έχει καμία φιλοδοξία να αναλάβει (και) καθήκοντα καγκελαρίου μέχρι το 2021. Με άλλα λόγια, θεωρεί οτι η Μέρκελ πρέπει να ολοκληρώσει την θητεία της κανονικά.

«Ο καγκελάριος και η κυβέρνηση εκλέγονται για πλήρη θητεία και οι πολίτες δικαίως αναμένουν ότι θα λάβουν σοβαρά αυτή την εντολή», δήλωσε η Καρενμπάουερ σε συνέντευξή της, στην εφημερίδα «Welt am Sonntag».

πηγή: Reuters