ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/03/2016 15:38 EET | Updated 18/03/2016 16:16 EET

Μέρκελ: Η σημερινή συμφωνία δεν είναι αρκετή, υπάρχουν κενά

ASSOCIATED PRESS
German Chancellor Angela Merkel, center, leaves an EU summit in Brussels on Friday, March 18, 2016. European Union leaders struggled to reach a deal Thursday that balanced their concerns about refugee law and Turkey’s human rights record with their desperation to halt the migrant crisis. (AP Photo/Virginia Mayo)

Μπορεί να επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως είναι αρκετή, καθώς υπάρχουν κενά και ζητήματα προς διευθέτηση, δήλωσε ο Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε τη δράση των διακινητών, υπάρχει η συμφωνία και η δράση του ΝΑΤΟ και με αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα θα είμαστε πιο κοντά στο να καταστρέψουμε το μοντέλο δράσης των διακινητών, μειώνοντας παράλληλα τις ροές προς την ΕΕ, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι συμφωνήθηκε επίσης η επαναπροώθηση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία τηρώντας πάντα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η συμφωνία θα ισχύσει από την 20η Μαρτίου για όσους φτάσουν από τότε και μετά στην Ελλάδα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι εάν δεν υπάρχει βάσιμος λόγος υποβολής ασύλου θα επιστρέφονται, ενώ για τους Σύριους ειδικά όταν κάποιος επιστρέφει θα υπάρχει δυνατότητα να μετεγκατασταθούν στην ΕΕ.

Στο θέμα της βίζας για τους Τούρκους, συμπλήρωσε υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο για να μπορέσει να καταργηθεί, ενώ για τα 3 δισ. που είχε αρχικά δεσμευθεί η ΕΕ προς την Τουρκία θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να είναι διαθέσιμα και «θα δούμε εάν θα χρειαστούν και άλλα» ενώ θα ανοίξουν τα κεφάλαια 17 και 33 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου.