ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/05/2016 15:20 EEST | Updated 31/05/2016 15:20 EEST

Εκατόμβη στη Μεσόγειο: Τουλάχιστον 880 νεκροί πρόσφυγες και μετανάστες την προηγούμενη εβδομάδα

ASSOCIATED PRESS
This undated image made available Monday, May 30, 2016 by the Italian Navy Marina Militare shows migrants being rescued at sea. Survivor accounts have pushed to more than 700 the number of migrants feared dead in Mediterranean Sea shipwrecks over three days in the past week, even as rescue ships saved thousands of others in daring operations. (Italian Navy via AP)

Τουλάχιστον 880 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τη Μεσόγειο την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ την Τρίτη, εν μέσω εκτιμήσεων ότι οι διακινητές πιθανώς προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους πριν αρχίσει ο ιερός για τους μουσουλμάνους μήνας του Ραμαντάν.

Το 2016 αποδεικνύεται ιδιαίτερα θανάσιμο, με 2.510 νεκρούς σε ναυάγια και αναποδογυρισμένα σκάφη, εν συγκρίσει με 1.855 κατά την ίδια περίοδο το 2015, σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σχεδόν 204.000 άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη μέχρι τώρα φέτος, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες,

Βάσει αναφορών από επιζώντες που μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, οι διακινητές ίσως να προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους, πριν αρχίσει ο ιερός μήνας του Ραμαντάν, κατά τον οποίο οι μουσουλμάνοι νηστεύουν από την αυγή μέχρι το σούρουπο. Το Ραμαντάν αναμένεται να αρχίσει κατά τις 6 ή 6 Ιουνίου.

«Προς το παρόν οι διακινητές φορτώνουν ανθρώπους σε σκάφη που είναι μόλις αξιόπλοα, και που σε πολλές περιπτώσεις δεν προορίζονται για να ολοκληρώσουν το ταξίδι. Οπότε αυτό που συμβαίνει είναι ότι μόλις σαλπάρουν από την ακτή ζητούν διάσωση και μετά οι υπηρεσίες διάσωσης έρχονται και τους διασώζουν» δήλωσε σχετικά ο κ. Σπίντλερ.

«Στην πραγματικότητα είναι μια κούρσα ενάντια στον χρόνο να φτάσουν εκεί πριν τα σκάφη αυτά βυθιστούν, και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν πολύ αργά».

Η ιταλική ακτοφυλακή έχει διασώσει 14.000 ανθρώπους και συντονίζει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με σκάφη άλλων χωρών, σημείωσε ο κ. Σπίντλερ.

Οι προσφυγικές/ μεταναστευτικές ροές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν μειωθεί από την υπογραφή συμφωνίας, στην οποία η Τουρκία δέχτηκε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευστης προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, της άρσης της βίζας και οικονομική βοήθεια.

Σκάφη που σαλπάρουν από τις ακτές δυτικά της Τρίπολης στη Λιβύη συχνά μεταφέρουν πάνω από 600 ανθρώπους και κάποιες φορές σέρνονται από μεγαλύτερα αλιευτικά σκάφη, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική, σύμφωνα με τον Σπίντλερ.

«Η διαδρομή Βόρειας Αφρικής- Ιταλίας είναι πολύ πιο επικίνδυνη: 2.119 από τους θανάτους που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα φέτος ήταν ανθρώπων που κάνουν αυτό το ταξίδι, φέρνοντας την πιθανότητα θανάτου στη 1 στις 23» συμπλήρωσε.

Οι Αφρικανοί από την υποσαχάρια Αφρική που περνούν από τη Λιβύη είναι κυρίως από τη Νιγηρία και τη Γκάμπια, αλλά περιλαμβάνονται επίσης Σομαλοί και Ερυθραίοι, που προσπαθούν να ξεφύγουν από πολεμικές συγκρούσεις ή διώξεις.