ΚΟΙΝΩΝΙΑ
31/05/2018 09:20 EEST | Updated 31/05/2018 09:51 EEST

Μυστήριο με την εκτέλεση ομογενή επιχειρηματία στο Τορόντο. Ποιος ήταν ο 37χρονος που «έκανε τα έξυπνα κινητά, εξυπνότερα»

Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει τα αίτια της δολοφονίας του 37χρονου έλληνα επιχειρηματία Μάθιου Στάικου ο οποίος δέχθηκε τα πυρά άγνωστου άνδρα Γιόρκβιλ του Τορόντο. Ο νεαρός άνδρας, πυροβολήθηκε εξ επαφής στο πρόσωπο το βράδυ της Δευτέρας και πέθανε ακαριαία, ενώ οι αρχές που ερευνούν την υπόθεση αδυνατούν να ανακαλύψουν πιο ήταν το κίνητρο της δολοφονικής πράξης. 

Όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης στον Καναδά, ο Μάθιου Στάικος, δεν είχε εχθρούς και το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του αδυνατούν να υποδείξουν στις αρχές άτομα που μπορεί να κρύβονται πίσω από την δολοφονική επίθεση. όπως αναφέρουν όλοι όσοι τον γνώριζαν, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της τη αστυνομία - κυρίως από εικόνες από κάμερες ασφαλείας- ο δράστης ήταν μαύρος, 1,80 ύψος και λεπτό. Ο άνδρας αυτός, πυροβόλησε τον Στάικο δύο φορές, μία στο πρόσωπο και μια στην πλάτη και στη συνέχεια διέφυγε με όχημα που φαίνεται να είναι μια τετράθυρη Μερσεντές, γκρι ή ασημί χρώματος.

Τα κίνητρα του ωστόσο, παραμένουν άγνωστα αν και από τον τρόπο που έδρασε, εικάζεται πως η δολοφονία θυμίζει «εκτέλεση».

 

Για τους φίλους του Στάικου όμως «Τίποτα δεν βγάζει νόημα. Ο Ματθαίος και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Γιώργος ήταν δύο πανέξυπνα παιδιά που ξεκίνησαν την Torch Mobile το 2003 και το 2009 την πούλησαν στην Research In Motion, σε μια φάση αναγέννησης της αρχικής εταιρείας. Ήταν μυαλωμένοι, ωραίοι, άξιοι, εργατικοί και όλοι τους αγαπούσαν», αναφέρει φίλος του Στάικου στην Toronto Sun. Επίσης εργαζόμενος στην Research In Motion επιμένει πως κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει αυτή την επίθεση και τονίζει: «Ο Μάθιου ήταν όμορφος, γλυκός, οι γυναίκες τον λάτρευαν, δηλαδή όλοι τον αγαπούσαν. Όλοι έχουμε πάθει σοκ. Δεν ήταν τζογαδόρος. Δεν έκανε ναρκωτικά. Ήταν ήπιος χαρακτήρας, ένα πραγματικά καλό παιδί. Μήπως έκαναν λάθος και σκότωσαν αυτόν αντί για κάποιον άλλον; Πώς αλλιώς να το εξηγήσει κανείς;».

Ο Μάθιου Στάικος ήταν διευθύνων σύμβουλος στην Vleepo Inc.- εταιρεία εφαρμογών λογισμικού η οποία ειδικεύεται στην ομαδική επικοινωνία ( πχ chat) με καινοτόμους μεθόδους ως προς την ανταλλαγή των μηνυμάτων. Πολλοί δεν τον χαρακτήριζαν ως τον «άνθρωπο που έκανε τα έξυπνα κινητά, εξυπνότερα» εξαιτίας της εξαιρετικά επιτυχημένης καριέρας του.

Μετά τη φοίτησή του -μηχανολογία υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Τορόντο-ίδρυσε την Torch Mobile η οποία ήταν τόσο επιτυχημένη που απέκτησε υποκατάστημα ακόμη και στο Πεκίνο. Το 2009 η εταιρεία πωλήθηκε στην μητρική της BlackBerry, Research in Motion. Σε αυτήν ο Στάικος απασχολήθηκε ως τεχνικός διευθυντής διαδικτυακών τεχνολογικών εφαρμογών, θέση που διατήρησε έως το 2013 οπότε και έγινε διευθύνων σύμβουλος στην Vleepo. 

O 37χρονος δεν είχε γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά στο  Μπέλβιλ του Τορόντο. Ωστόσο ήταν υπερήφανος για την καταγωγή του, προσπαθούσε να μάθει την ελληνική γλώσσα όσο καλύτερα γίνεται, είχε επισκεφθεί τη χώρα αρκετές φορές μετά τις σπουδές του του άρεσε να διαβάζει βιβλία στα ελληνικά και να ακούει ελληνική μουσική. Για την ελληνική κοινότητα στο Τορόντο ήταν μια αξιοπρόσεκτη προσωπικότητα. 

Ειδική αναφορά μάλιστα στον Στάικο, έκανε μετά την τραγική είδηση του θανάτου του και ο έλληνας πρέσβης στον Καναδά, Δημήτριος Αζεμόπουλος, στη σελίδα του στο Facebook.