ΔΙΕΘΝΕΣ
10/09/2018 09:35 EEST

Μυστηριώδη ίχνη στον πυθμένα του Ειρηνικού προκάλεσαν ερωτηματικά σε επιστήμονες

Μια σειρά μυστηριωδών ιχνών στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού ανακάλυψαν επιστήμονες, στο πλαίσιο έρευνας του National Oceanogaphy Centre (NOC) και του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Μ. Βρετανία.

Οι παρατηρήσεις έγιναν από μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος σε περιοχή που έχει καταδειχθεί για εξορυκτική δραστηριότητα και προκάλεσαν ερωτηματικά στους ερευνητές, καθώς δεν σχετίζονταν με εξορυκτικές ή επιστημονικές δραστηριότητες: Επίσης, φαίνονταν πολύ μεγάλα για να έχουν δημιουργηθεί από ψάρια ή άλλα πλάσματα του βοηθού, ενώ είχε απορριφθεί το ενδεχόμενο σχηματισμού από γεωλογικές διαδικασίες. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του NOC, ήταν παρεμφερή με ίχνη που είχαν παρατηρηθεί σε άλλες περιοχές των ωκεανών, και αποδίδονταν σε φάλαινες- οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως μάλλον οι «ένοχοι» είναι φάλαινες που βουτούσαν σε μεγάλα βάθη.

 

Marsh et al2018
 

Το 2015, το RRS James Cook κατέφθασε στην Clarion Clipperton Zone (CCZ), με αποστολή την καταγραφή/ χαρτογράφηση του χώρου και των ειδών που ζουν εκεί. Για τους σκοπούς αυτούς χρησιμοποιήθηκε το ρομπότ και άλλες μέθοδοι συλλογής δεδομένων- και η επεξεργασία των δεδομένων σόναρ έδειξε μια σειρά βαθουλωμάτων στον πυθμένα που δεν φαίνονταν σε άλλες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν, περιλαμβανομένων των φωτογραφιών. Επίσης, φάνηκε ότι η κατανομή τους στον χώρο δεν ήταν τυχαία, ούτε ήταν μεμονωμένα, αλλά φαίνονταν σαν «πατημασιές». Συνολικά βρέθηκαν 3.539 τέτοια ίχνη, σε μια περιοχή του μεγέθους του κεντρικού Λονδίνου, σε βάθος μέχρι και 4.258 μέτρων.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ίχνη αυτά είναι συγκρίσιμα με αυτά που έχουν βρεθεί σε άλλα σημεία του ωκεανού και προέρχονται από φάλαινες που μπορούν να βουτούν σε πολύ μεγάλα βάθη. Εάν όντως είναι από φάλαινες, θα πρόκειται για ρεκόρ, καθώς θα αυξάνουν το μέγιστο γνωστό βάθος κατάδυσης ενός θαλάσσιου θηλαστικού κατά 1.000 μέτρα και άνω.

Sponsored Post