ΔΙΕΘΝΕΣ
09/09/2019 07:39 EEST

Μυστηριώδης ασθένεια σκοτώνει τους σκύλους στη Νορβηγία

Προβληματισμός και στη γειτονική Σουηδία.

Dan Steel via Getty Images

Δεκάδες σκύλοι έχουν πεθάνει στη Νορβηγία το τελευταίο διάστημα εξαιτίας μιας μυστηριώδους ασθένειας που δεν μπορούν να εξηγήσουν ούτε καν οι κτηνίατροι.

Το Νορβηγικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο αναφέρει πως τουλάχιστον 40 σκύλοι διακομίστηκαν στα κτηνιατρεία με συμπτώματα εμετού, διάρροιας ενώ κάποιες μέρες μετά πέθαναν.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στο Όσλο ενώ τα υπόλοιπα σε δεκατρείς άλλες πόλεις.

Όπως σχολιάζει το Ινστιτούτο, από τις νεκροψίες που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί έχουν εντοπιστεί δύο άγνωστα βακτήρια, τα οποία ωστόσο ακόμα δεν μπορούν να συνδεθούν με την επιδημία που προσβάλλει τα ζώα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει από την εν λόγω ασθένεια 25 σκυλιά, κάτι ωστόσο που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Νορβηγική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ανησυχία και στη γειτονική Σουηδία, το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της οποίας δέχεται συνεχώς ερωτήματα από φιλόζωους και ιδιοκτήτες ζώων οι οποίοι φοβούνται για την υγεία των κατοικιδίων τους.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, ακόμη «δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν πρόκειται για μολυσματική ασθένεια, η οποία να απειλεί την υγεία των ζώων στη Σουηδία».

Οι αρμόδιοι οργανισμοί συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες ζώων να κρατούν τα σκυλιά τους στο σπίτι και να αποφεύγουν να τα φέρνουν σε επαφή με άλλα

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο επίσης σημείωσε πως οι κτηνίατροι που παρακολουθούν την υπόθεση τόνισαν πως τρία σκυλιά παρουσίασαν αιμορραγία στο έντερο, πράγμα το οποίο αποκλείει την πιθανότητα σαλμονέλας ή του μικροβίου των αρουραίων.

Ο οργανισμός επεσήμανε τέλος πως δεν γνωρίζει ακόμα αν η ασθένεια είναι μεταδοτική και πως θα συνεχίσει τις έρευνες για να διαπιστώσει τις αιτίες της.

(Με πληροφορίες από BBC)