ΔΙΕΘΝΕΣ
14/09/2018 09:56 EEST | Updated 14/09/2018 09:59 EEST

Μυστηριώδες κλείσιμο και εκκένωση αστεροσκοπείου στο Νέο Μεξικό, με αναφορές για εμφάνιση πρακτόρων του FBI

Education Images via Getty Images

Αίσθηση έχει προκαλέσει σε αμερικανικά ΜΜΕ το αιφνίδιο και μυστηριώδες, από πολλές απόψεις, κλείσιμο ενός αστεροσκοπείου στο Νέο Μεξικό, το οποίο συνοδεύτηκε από αποστολή πρακτόρων του FBI στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Alamogordo Daily News, το Sunspot Solar Observatory έκλεισε και εκκενώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, λόγω ζητήματος ασφαλείας η φύση του οποίου δεν έγινε γνωστή- και, σύμφωνα με αναφορές, ακολούθησε η αποστολή πρακτόρων του FBI στην περιοχή. Το γεγονός πως στο μεσοδιάστημα δεν έχουν δοθεί κάποιες επίσημες εξηγήσεις έχει πυροδοτήσει θύελλα εικασιών στα social media και το Διαδίκτυο εν γένει.

Ο Dr. Τζέιμς ΜακΑτίρ, διευθυντής του αστεροσκοπείου στο New Mexico State University, είπε πως η εκκένωση ήταν «εξαιρετικά ήρεμη», ωστόσο δεν αποκάλυψε ποιος ήταν ο λόγος. Επίσης, σύμφωνα με το ABC News, αν και ζητήθηκε η συνδρομή των τοπικών αρχών, φαίνεται ότι και αυτές βρίσκονται στο σκοτάδι. Όπως είπε στο ABC News o Μπένι Χάουζ από το γραφείο σερίφη της κομητείας Οτέρο, δεν υπήρξε ενημέρωση σχετικά με το ποια ήταν η απειλή- ενώ ο ίδιος ενημέρωσε πως υπήρξε παρουσία του FBI, σημειώνοντας πως «δεν λένε τι συμβαίνει». Ακόμη, εκκενώθηκε και ένα κοντινό ταχυδρομείο.

 

 

Σε σχετική ανακοίνωση της AURA (Association of Universities for Research in Astronomy) αναφέρεται πως αντιμετωπίζεται ένα ζήτημα ασφαλείας, το οποίο οδήγησε στην απόφαση για την προληπτική, προσωρινή εκκένωση του αστεροσκοπείου. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του ίδιου του αστεροσκοπείου αναφέρεται πως «την Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου, η AURA πήρε την απόφαση να κλείσει προσωρινά το Sunspot. Το αστεροσκοπείο συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την AURA προκειμένου να μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά όσο νωρίτερα γίνεται. Με τον θόρυβο που έχει προκαλέσει αυτό το κλείσιμο, ελπίζουμε ότι θα έρθετε να μας επισκεφθείτε όταν ξανανοίξουμε».

Ωστόσο, η Σάρι Λίφσον, εκπρόσωπος της ΑURA, έχει πει ότι δεν μπορεί να προβεί σε σχόλια για το εν λόγω ζήτημα ασφαλείας και ότι δεν είναι γνωστό πότε θα ανοίξει ξανά το αστεροσκοπείο.

Το συμβάν, λόγω της έλλειψης ενημέρωσης και της μυστικοπάθειας, έχει συναρπάσει τους απανταχού συνωμοσιολόγους, με τις θεωρίες να οργιάζουν- από πιθανό εντοπισμό εξωγήινου σκάφους/ επαφή με εξωγήινους μέχρι κάποιας άλλης απροσδιόριστης απειλής. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο Νέο Μεξικό βρίσκεται και το Ρόσγουελ, από όπου «πηγάζει» η διάσημη υπόθεση της υποτιθέμενης συντριβής UFO και της αυτοψίας σε μέλος του πληρώματος το 1947. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να παραδεχτούμε πως, αν μη τι άλλο, κάπως έτσι ξεκινά ένας μεγάλος αριθμός ταινιών και ιστοριών επιστημονικής φαντασίας γενικότερα: Μια αιφνίδια ανακάλυψη σε ένα αστεροσκοπείο/ κέντρο επιστημονικών ερευνών, που ακολουθείται από κινητοποίηση των αρχών χωρίς να δίνονται στη δημοσιότητα και πολλές πληροφορίες...

Sponsored Post