ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/07/2019 07:25 EEST

Μετά τις εκλογές η υλοποίηση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων

Ο γρίφος στο Ελληνικό.

Eurokinissi

Αναβολή για μετά τις εκλογές παίρνει ο προγραμματισμός για την υλοποίηση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων τις οποίες έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους δανειστές. Η ούτως ή άλλως ιδιαίτερα αργή διαδικασία η οποία χαρακτηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων το οποίο συμφωνήθηκε από το πρώτο μνημόνιο και στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα, έρχεται τώρα να σταματήσει εξαιτίας της προσφυγής στις Εθνικές κάλπες των Ιούλιο.

Πλέον οι αποφάσεις μεταφέρονται για μετά τις εκλογές και οι επενδυτές θα περιμένουν τα αποτελέσματα της κάλπης προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους. Είναι ενδεικτικό ότι μια σειρά από διαδικασίες αναβάλλονται για μετά τις εκλογές, ενώ η προσπάθεια επίλυσης διαφόρων προβλημάτων σε μια σειρά από έργα θα μετατεθούν για το φθινόπωρο.

Για παράδειγμα ήδη η ΔΕΗ έσπευσε να ενημερώσει τους επενδυτές ότι η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την τελευταία φάση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων η οποία έληγε στις 28 Μαΐου, τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 15 Ιουλίου θα κριθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών και το εάν θα έχει σχηματισθεί κυβέρνησης. 

Ο γρίφος στο Ελληνικό

Σε αντίστοιχη απόφαση για τρίτη παράταση της διαδικασίας, προχώρησε και η διοίκηση της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ) σχετικά με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό για την άδεια καζίνου στο Ελληνικό. Με βάση τη προηγούμενη  απόφαση της επιτροπής οι δεσμευτικές προσφορές θα επρεπε να υποβληθούν στις  28 Ιουνίου, το γεγονός όμως ότι η ημερομηνία είχε οριστεί λίγες ημέρες πριν τις Εθνικές εκλογές οδήγησε την Επιτροπή να προχωρήσει και σε νέα παράταση για τις 31 Ιουλίου. 

Ιδιαίτερη καθυστέρηση έχει σημειωθεί και στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Οι διαδικασίες κρατούν σχεδόν έξι μήνες, αλλά ακόμα κανείς δεν είναι σίγουρος πότε τελικά θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. 

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων, όπως αναβολή έχει πάρει και ο διαγωνισμός για την πώληση του εμπορικού κομματιού της ΔΕΠΑ, δύο έτσι και αλλιώς ιδιαίτερα δύσκολες και σύνθετες περιπτώσεις. Άγνωστος παραμένει και ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας σχετικά με τα περιφερειακά λιμάνια, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.