Παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων, στα 1,125 Tb/s

Παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων, στα 1,125 Tb/s
This is a neat little fiber optic artsy thing that my sister-in-law has.
This is a neat little fiber optic artsy thing that my sister-in-law has.
Joel Olives/Flickr

Νέο ρεκόρ μετάδοσης ψηφιακών δεδομένων, στα 1,125 Tb/sec, πέτυχαν ερευνητές του University College London (Optical Networks Group).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Phys.org, ο Dr. Ρόμπερτ Μάχερ, δήλωσε ότι «ενώ τα σημερινά προηγμένα εμπορικά διαθέσιμα συστήματα οπτικής μετάδοσης είναι ικανά για λήψη σε ταχύτητες (single channel) μέχρι 100 Gigabits/sec, δουλεύουμε με εξελιγμένο εξοπλισμό στο εργαστήριό μας για να σχεδιάσουμε τα επόμενης γενιάς συστήματα δικτύωσης και επικοινωνίας, που μπορούν να διαχειριστούν σήματα δεδομένων σε ταχύτητες άνω του ενός Tb/s. Εν συγκρίσει, πρόκειται για ταχύτητα περίπου 50.000 φορές μεγαλύτερη από τη μέση ταχύτητα ευρυζωνικής σύνδεσης στη Μ. Βρετανία, στα 24 Mb/s, που είναι η υπάρχουσα ταχύτητα που καθορίζει το “superfast broadband”. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, η ταχύτητα των δεδομένων που επιτύχαμε θα επέτρεπε το κατέβασμα ολόκληρου του “Game of Thrones” σε HD μέσα σε ένα δευτερόλεπτο».

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, η ομάδα βρήκε τον καλύτερο δυνατό τρόπο κωδικοποίησης πληροφοριών σε οπτικά σήματα, λαμβάνοντας υπόψιν τους περιορισμούς του μεταδότη και του δέκτη. Στη συνέχεια, εφαρμόστηκαν τεχνικές κωδικοποίησης που χρησιμοποιούνται ευρέως σε ασύρματες επικοινωνίες, αλλά όχι σε οπτικές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα σήματα που μεταδίδονται προσαρμόζονται σε αλλοιώσεις στα ηλεκτρονικά. Σκοπός του όλου προγράμματος είναι η διερεύνηση τρόπων βελτίωσης των υποδομών των οπτικών δικτύων, για να υποστηριχθεί η «έκρηξη» του ψηφιακού υλικού, του cloud και των υπηρεσιών e-health, καθώς και του Internet of Things.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές συνέδεσαν τον μεταδότη απευθείας στον δέκτη για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό data rate. Θα ακολουθήσουν δοκιμές και μετρήσεις σε μεγάλες αποστάσεις, όπου τα οπτικά σήματα μπορούν να παραμορφωθούν καθώς διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα οπτικών ινών.

Δημοφιλή