Τσίπρας σε Αβραμόπουλο: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας απέτρεψε τα χειρότερα αλλά έχουμε ανηφόρα μπροστά μας

Τσίπρας σε Αβραμόπουλο: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας απέτρεψε τα χειρότερα αλλά έχουμε ανηφόρα μπροστά μας
Alexandros Michailidis / SOOC

Θετική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, υποδεχόμενος τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα είμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο μία ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι για να πετύχει η προσπάθεια απαιτείται η άμεση εφαρμογή της και ο συντονισμός, γι' αυτό η κυβέρνηση προσχώρησε στη δημιουργία ειδικού κυβερνητικού οργάνου υπό την ευθύνη του».

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμμισε ότι για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς:

  • Πρώτη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας. Δυστυχώς, όμως, χθες, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, 1.500 άνθρωποι πέρασαν στη χώρας μας από τα τουρκικά παράλια, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για τη μη μείωση των ροών.
  • Δεύτερη προϋπόθεση, σημείωσε, είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε πάντως ότι τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά, καθώς άρχισαν οι πρώτες δεσμεύσεις για την αποστολή προσωπικού και μέσων από ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, από την ώρα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία, που, όπως είπε, ξεκίνησε ήδη με αρκετές δυσκολίες, θα έχουμε καταφέρει να σταματήσουν οι ροές μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη και να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών.

Ερωτηθείς για τη μείωση των ροών από τουρκικής πλευράς, με δεδομένο ότι συνεχίστηκαν οι αφίξεις μεγάλου αριθμού μεταναστών στα νησιά, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι οι ροές δεν μειώνονται μέσα σε μία νύχτα, όλα τα μέρη έχουν αναλάβει τις δικές τους ευθύνες, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

«Από την ώρα που η συμφωνία αρχίζει να εφαρμόζεται, και ξέρετε ότι ξεκίνησε ήδη με αρκετές δυσκολίες, διότι κάθε καινούργιο ξεκίνημα έχει και τις ευαίσθητες και δύσκολες πλευρές του, θα έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Πρώτα από όλα να σταματήσουν οι ροές μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη και προς τα ελληνικά νησιά, φυσικά. Από την άλλη πλευρά να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών, που έχουν δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ενόψει, μάλιστα, της συμφωνίας» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και υπογράμμισε ότι γι' αυτό επιβάλλεται συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι η ώρα, όμως, για όλα τα κράτη μέλη να δείξουν ότι πράγματι το εννοούν όταν μιλούν για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος και πρόσθεσε πως, ήδη, άρχισαν να έρχονται οι πρώτες δεσμεύσεις για την αποστολή προσωπικού και μέσων. Πρώτες ήταν η Γαλλία και η Γερμανία, ακολούθησε η Ολλανδία και πολλές άλλες χώρες, έτσι ώστε σύντομα ο μηχανισμός να αρχίσει να λειτουργεί και βεβαίως να αρχίσουν και οι επιστροφές προς την Τουρκία εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι τον τελευταίο καιρό η ελληνική πλευρά, με γρήγορους ρυθμούς, έχει ανταποκριθεί στο δικό της μέρισμα ευθύνης- τα hot spots είναι ήδη στη θέση τους, οι χώροι υποδοχής λειτουργούν- πρέπει, όμως, το μήνυμα να περάσει και στους άτυχους ανθρώπους που επέλεξαν τον επικίνδυνο δρόμο για να έρθουν στην Ευρώπη. «Το είδα και προσωπικά στην τελευταία επίσκεψη στην Ειδομένη, όπου δεν άκουγαν τις οδηγίες των ελληνικών Αρχών και προτιμούσαν να μένουν μπροστά στους φράχτες, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα Σκόπια έχουν κλείσει τις πόρτες» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε: «Θέλω να πιστεύω ότι με γρήγορους ρυθμούς θα προχωρήσουμε μπροστά». Παράλλλα, ανέφερε ότι σήμερα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον επιχειρησιακό συντονιστή που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο οποίος έχει, ήδη, αναλάβει δράση και θα προωθήσει το σχέδιο συνεργασίας ΕΕ και Τουρκίας. «Είμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή, από την έκβαση και την επιτυχία της συμφωνίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η διαχείριση του προσφυγικού για ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή