ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/05/2016 12:32 EEST | Updated 04/05/2016 12:50 EEST

Σφοδρές αντιδράσεις για τις προτάσεις της Κομισιόν για το προσφυγικό: Εκβιασμός για την Ουγγαρία, εκτός πραγματικότητας για την Σλοβακία

ASSOCIATED PRESS
Syrian refugee children chant slogans behind a fence at the Nizip refugee camp in Gaziantep province, southeastern Turkey, following a visit by German Chancellor Angela Merkel and top European Union officials, Saturday, April 23, 2016. Merkel and the officials, under pressure to reassess a migrant deportation deal with Turkey, were traveling close to Turkey's border with Syria on Saturday in a bid to bolster the troubled agreement. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Δεν πρόλαβε η Κομισιόν να ανακοινώσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνο (που προβλέπει μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων και πρόστιμα σε όσους δεν δέχονται πρόσφυγες στην επικράτειά τους) και άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις.

Xώρες από την ομάδα Βίσεγκραντ έσπευσαν να απορρίψουν τις προτάσεις οι οποίες θυμίζουμε ότι πρέπει να πάρουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συστηματική κατανομή αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες της Ένωσης να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση και δεν είναι συμβατή με την πραγματικότητα», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ.

Η Σλοβακία αντιτάχθηκε σθεναρά στο σύστημα ποσοστώσεων που ενέκριναν τα κράτη-μέλη πέρυσι και αμφισβητεί αυτό το σχέδιο στα δικαστήρια. Ο υπουργός Ρόμπερτ Κάλινακ είπε πως η χρονική συγκυρία στην οποία παρουσιάζεται η νέα πρόταση είναι δύσκολη δεδομένων των προσπαθειών που καταβάλλονται προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση για το κλείσιμο των μεταναστευτικών διαδρόμων και να επιτευχθεί μια συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Τουρκία.

«Εν μέσω αυτών των πολύ ευαίσθητων συνομιλιών, μια πρόταση τίθεται στο τραπέζι που μας γυρνάει εννέα μήνες πίσω και δεν σέβεται την πραγματικότητα από ορισμένες απόψεις», υποστήριξε.

Η Ουγγαρία από την άλλη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, χαρακτηρίζει την πρόταση για τα πρόστιμα «εκβιασμό». Αλλά και ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν βγάζει νόημα. Παράλληλα υποστήριξε ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ.

Sponsored Post