Η προσπάθεια αποσυμφόρησης της Ειδομένης, οι διαμαρτυρίες και η νέα ζωή που γεννήθηκε στη σκηνή

Η προσπάθεια αποσυμφόρησης της Ειδομένης, οι διαμαρτυρίες και η νέα ζωή που γεννήθηκε στη σκηνή
A migrant girl presses her nose agains a bus window during a rainfall on a road, north of Idomeni, Greece, Tuesday, March 15, 2016. Hundreds of migrants and refugees walked out Monday of an overcrowded camp on the Greek-Macedonian border Monday, determined to use a dangerous crossing to head north but were returned to Greece.(AP Photo/Vadim Ghirda)
A migrant girl presses her nose agains a bus window during a rainfall on a road, north of Idomeni, Greece, Tuesday, March 15, 2016. Hundreds of migrants and refugees walked out Monday of an overcrowded camp on the Greek-Macedonian border Monday, determined to use a dangerous crossing to head north but were returned to Greece.(AP Photo/Vadim Ghirda)
ASSOCIATED PRESS

Ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης της Ειδομένης, δεν λείπουν οι διαμαρτυρίες, από τη μια των προσφύγων που δεν θέλουν να φύγουν, με την ελπίδα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, και από την άλλη κάποιων κατοίκων που αντιδρούν για τους χώρους φιλοξενίας στην περιοχή του. Και μέσα σε όλα αυτά, η ζωή συνεχίζεται στην Ειδομένη. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, Σάββατο, μια 24χρονη από τη Συρία έφερε στον κόσμο το παιδί της μέσα στη σκηνή που μένει με την οικογένειά της.

Μέχρι το Σάββατο το βράδυ είχαν αναχωρήσει από την Ειδομένη συνολικά 11 λεωφορεία, μεταφέροντας πρόσφυγες σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης.

Η μεταφορά όσων το επιθυμούν, αναμένεται να συνεχιστεί. Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να κλείνουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, έως ότου ανοίξουν τα σύνορα. Νωρίτερα ομάδα Πακιστανών και Αφγανών, που έχει συγκεντρωθεί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητά, με συνθήματα, το άνοιγμα των συνόρων. Επίσης το μεσημέρι, ομάδα προσφύγων από το κέντρο προσωρινής μετεγκατάστασης της Νέας Καβάλας, στο Κιλκίς, πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην αερογέφυρα του Πολυκάστρου, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζει την κυκλοφορία.

Από το πρωί, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωναν πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς μπορούν να μεταβούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης κι έως το βράδυ περισσότερα από 600 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν καταγραφεί στις σχετικές λίστες.

Αντιδράσεις από κατοίκους

Στην Ημαθία όσοι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν, φιλοξενούνται στο στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου», προκαλώντας αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων. Κάποιοι πέταξαν ακόμη και γουρουνοκεφαλές. Ακολούθησε και φραστικό επεισόδιο με τον βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Ουρσουζίδη. Ο βουλευτής βρισκόταν στο σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι της Αγ. Βαρβάρας, όμως μόλις το λεωφορείο με τους πρώτους πρόσφυγες πέρασε τις πύλες του στρατοπέδου, κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους τον εντόπισαν μέσα στην κλούβα των ΜΑΤ και κινήθηκαν προς το μέρος του.

Ο βουλευτής βγήκε αρχικά για να τους μιλήσει αλλά κάποιοι του επιτέθηκαν. Άμεσα επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο ίδιος βρήκε καταφύγιο πίσω στην κλούβα, στην οποία κάποιος πέταξε μια γουρουνοκεφαλή.

Πάνω από 50.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σήμερα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα ξεπέρασε και πάλι το όριο των 50.000.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται μέχρι στιγμής στην επικράτεια ανέρχεται σε 50.236, με τον μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη βόρεια Ελλάδα (28.507).

Στα νησιά καταγράφηκαν 4.807 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.602).

Στην Αττική διαμένουν 13.981 άτομα (τα περισσότερα στο λιμάνι του Πειραιά 5.010) και στην Κεντρική Ελλάδα 2.941, εκ των οποίων 1.396 στη Λάρισα.

Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 11.603 άνθρωποι, ενώ σε τρεις περιοχές του Κιλκίς (Χέρσο- Πολύκαστρο- Plaza) φιλοξενούνται συνολικά 8.690 άτομα.

Μεγάλη μείωση των ροών στα νησιά

Παράλληλα εξαιρετικά χαμηλές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο και μέχρι σήμερα Σάββατο στις 9 το πρωί στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου. Συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 163 άτομα κυρίως Πακιστανοί.

Συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 163 άτομα, κυρίως Πακιστανοί. Στη Λέσβο χθες (Παρασκευή) και μέχρι σήμερα στις 9 το πρωί αποβιβάσθηκαν 149 άτομα. Στη Χίο για τρίτη συνεχή μέρα δεν αποβιβάσθηκε κανείς, ενώ στη Σάμο αποβιβάσθηκαν μόλις 14 άτομα.

Δημοφιλή