Ένας φράχτης στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ θα συνιστούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά λέει η Μέρκελ

Ένας φράχτης στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ θα συνιστούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά λέει η Μέρκελ
German Chancellor Angela Merkel smiles during a joint news conference with the Prime Minister of Poland, Beata Szydlo, as part of a meeting at the chancellery in Berlin, Germany, Friday, Feb. 12, 2016. (AP Photo/Michael Sohn)
German Chancellor Angela Merkel smiles during a joint news conference with the Prime Minister of Poland, Beata Szydlo, as part of a meeting at the chancellery in Berlin, Germany, Friday, Feb. 12, 2016. (AP Photo/Michael Sohn)
ASSOCIATED PRESS

«Το να εγείρουμε απλώς στην Μακεδονία (sic), η οποία δεν είναι καν (κράτος) μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν προστατευτικό φράχτη χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και δήλωσε πεπεισμένη για την σημασία της Σένγκεν και αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την διατήρησή της.

«Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», απάντησε η Άνγκελα Μέρκελ ερωτηθείσα αν, σε περίπτωση που δεν μειωθεί το προσφυγικό κύμα, «η ταμπέλα "STOP" θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ», στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Stuttgarter Zeitung. Αναφερόμενη στην συζήτηση γύρω από την Ελλάδα, τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να το βελτιώσει αυτό. Διότι απλώς να χτίσουμε στην Μακεδονία (sic), η οποία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ, έναν προστατευτικό φράχτη, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας».

Η κ. Μέρκελ, ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο μιας μικρότερης Ζώνης Σένγκεν, σημείωσε πως θα επρόκειτο για οπισθοδρόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανέλαβε ότι θέλει την διατήρηση της Σένγκεν, καθώς καμία χώρα δεν έχει ωφεληθεί από αυτήν τόσο όσο η Γερμανία. «Κάποιοι υποτιμούν πόσο σημαντική είναι για όλους μας η Σένγκεν, πόσο εξαρτάται η ευημερία μας από την ελευθερία της κίνησης προσώπων και αγαθών. Σίγουρα αξίζει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ», επισήμανε και διευκρίνισε ότι δεν είναι τόσο απαισιόδοξη, αλλά «τα πράγματα προχωρούν μόνο εφόσον ασκηθεί πίεση, προκειμένου να ετοιμαστούν επιτέλους τα Hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και πίεση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των διακινητών» προσφύγων. «Αλλά μην ξεχνάτε: μόλις το καλοκαίρι η Βαλκανική Οδός έγινε η πλέον χρησιμοποιούμενη προσφυγική οδός. Πρέπει η Ευρώπη σε μια ιστορική πρόκληση τέτοιου μεγέθους να σηκώσει τα χέρια ήδη μετά από μόλις λίγους μήνες; σαφής απάντηση: όχι», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι θα γίνει ένας «ενδιάμεσος απολογισμός για το πού βρισκόμαστε στην εφαρμογή των μέτρων μας για την διασφάλιση των εξωτερικών μας συνόρων και σε ευρύτερο πλαίσιο στην συνεργασία μας με την Τουρκία, ενώ θα δρομολογηθούν συγκεκριμένα επόμενα βήματα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή