Τα ευχολόγια Γιούνκερ για το προσφυγικό, η μη επίλυση, η μετεγκατάσταση και τα στοιχεία

Τα ευχολόγια Γιούνκερ για το προσφυγικό, η μη επίλυσή του, η μετεγκατάσταση και τα στοιχεία

«Θα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας η οποία είναι πολύ πιο εκτεθειμένη σε αυτά τα προβλήματα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ. Η αλληλεγγύη συμβαδίζει με την ευθύνη και την υπευθυνότητα. 262 εκατομμύρια ευρώ έχει λάβει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πέραν των 500 εκατομμυρίων που προβλέπονται στην περίοδο 2014-2020. Και το σημαντικό είναι ότι όλοι καταβάλλουμε προσπάθειες, έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία. Θα ήθελα, τα κράτη – μέλη να επιταχύνουν το ρυθμό τους, όσον αφορά το relocation από την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, 1700 άνθρωποι έχουν μπει σε αυτό το πρόγραμμα. Θα ήθελα να προχωρήσουμε με πιο ταχείς ρυθμούς και να φθάσουμε γρήγορα στους 6 χιλιάδες».

Τάδε έφη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μόλις το μεσημέρι της Τρίτη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, είπε και για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα που εκπόνησε η Κομισιόν τον περασμένο Σεπτέμβριο προχωρά απογοητευτικά. Ο στόχος ήταν να μετεγκατασταθούν 160.000 προσφύγων από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία σε άλλες χώρες της ΕΕ εντός των επόμενων 2 ετών (120.000 άτομα συν 40.000 αιτούντες άσυλο που τα κράτη μέλη είχαν ήδη συμφωνήσει).

Για την Ελλάδα ειδικότερα προβλέπεται η μετεγκατάσταση 66.400 δικαιούχων προσφύγων. Η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις προωθώντας τις εν συνεχεία σε κάποιο κράτος-μέλος.

Πόσες έχουν ολοκληρωθεί; Μόνο 1.629. Μέχρι τις 14 Ιουνίου αυτές ήταν 1.503.

Η... ευχή του Γιούνκερ είναι σύντομα να φτάσουν τις 6.000. Το ερώτημα είναι πόσο εφικτός είναι ο στόχος των 66.400 ατόμων. Και τι συμβαίνει όσο η προσφυγική κρίση παραμένει άλυτη.

Γιατί όσο τα πολιτικά ζητήματα που έχουν παγώσει την -ήδη αμφιλεγόμενη- συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, plan B για το προσφυγικό δεν υπάρχει (το παραδέχεται η ίδια η Κομισιόν) και οι ροές προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται, αν και αισθητά μειωμένες.

Τα τελευταία στοιχεία των αφίξεων

Από τις αρχές του 2016 έως και τις 19 Ιουνίου 222.151 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη εκ των οποίων οι 214.691 μέσω θαλάσσης και οι 7.457 μέσω χερσαίων συνόρων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), από τις 15 Μαΐου έως και τις 19 Ιουνίου, 25.277 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης και 2.105 μέσω χερσαίων συνόρων.

Στην Ελλάδα έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 19 Ιουνίου 157.801 άτομα, στην Ιταλία 55.510 και στην Κύπρο 28, ενώ σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΔΟΜ, το ίδιο χρονικό διάστημα 2.861 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Τις πρώτες 20 ημέρες του Ιουνίου (01 έως 19/06) καταγράφηκαν στην Ελλάδα 981 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων εκ των οποίων οι 125 διαπιστώθηκαν στις 19 Ιουνίου. Συγκρίνοντας κανείς τη δεύτερη με την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου θα διαπιστώσει για την Ελλάδα αύξηση των αφίξεων κατά 12%. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι συνολικές αφίξεις για το 2015 ανήλθαν στις 853.650 και για το 2014 στις 34.442. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν καθημερινά στελέχη του ΔΟΜ στα νησιά, από τους νεοαφιχθέντες το 44% είναι άνδρες, το 22% γυναίκες και το 34% παιδιά. Η πλειονότητα καταφθάνει από την Τουρκία στα νησιά της Λέσβου, της Κω, της Σάμου, της Ρόδου, της Καλύμνου, του Καστελόριζου, της Λέρου και της Χίου. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε αφίξεις είδαμε μέχρι και στην Κύθνο (35 άτομα).

Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόνιζαν στη HuffPost Greece ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να υλοποιηθεί και πρέπει και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Ελλάδα, συνέχιζαν, έχει κάνει όσα έπρεπε.

Δεν ήθελαν να σχολιάσουν ωστόσο τι θα συμβεί στην περίπτωση που η συμφωνία αυτή μείνει ανεφάρμοστη.

Και σίγουρα κανένας δεν έχει την απάντηση από τη στιγμή που η ΕΕ δεν έχει plan B. Και όσο οι αφίξεις συνεχίζονται, τόσο το παλαιότερο δημοσίευμα του Politico θα επαληθεύεται: ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ προβλέπει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων.

Δημοφιλή